Linkovi

Američke sankcije za Asima Sarajlića i Gordanu Tadić


Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić (Izvor: BIRN BiH)
Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić (Izvor: BIRN BiH)

Američko ministarstvo finansija na listu sankcioniranih iz Bosne i Hercegovine dodalo je Asima Sarajlića, delegata državnog Doma naroda i Gordanu Tadić, tužiteljicu u Tužilaštvu BiH, koja je donedavno bila glavni državni tužilac.

Asim Sarajlić s braniocem. Foto: BIRN BiH
Asim Sarajlić s braniocem. Foto: BIRN BiH

Asim Sarajlić član je Stranke demokratske akcije (SDA) i protiv njega trenutno vode dva krivična postupka za korupciju pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Gordana Tadić smijenjena je sa mjesta glavne državne tužiteljice u oktobru 2021. godine, nakon što je dospjela u disciplinski postupak pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem Bosne i Hercegovine.

Obrazloženje je stiglo iz Ambasade SAD u BiH.

"Asim Sarajlić, delegat u Domu naroda BiH, bio je uključen u korupciju visokog nivoa što uključuje trgovinu uticajem, zloupotrebu položaja, te primanje mita u zamjenu za uticanje na odluke o zapošljavanju u državnim preduzećima kakvo je BH Telecom.

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Državnog tužilaštva od 2019. do 2021. godine kada ju je s te funkcije smijenilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće, koristila je svoj položaj za promociju ličnih i porodičnih interesa i zaštitu svojih političkih patrona od krivičnog gonjenja. Ova veoma ozbiljna zloupotreba položaja simbol je neprimjerenog političkoj uticaja na pravosudne institucije BiH i spremnosti nosilaca tih pravosudnih funkcija da ignorišu svoje opredjeljenje da objektivno provode zakon. Povjerenje građana u pravosudne institucije BiH je na dosad najnižem nivou velikim dijelom zbog aktivnosti kakve je provodila Tadićeva.

Sarajlić je uvršten na listu prema Izvršnoj uredbi 14033 za odgovornost ili saučesništvo, za direktno ili indirektno učešće u koruptivnim radnjama koje se odnose na Zapadni Balkan, poput pronevjere javnih sredstava, eksproprijacije privatne imovine s ciljem ostvarivanja lične ili političke koristi, ili podmićivanje. Tadić je uvrštena na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033 za učestvovanje u aktivnostima kojima su podrivane demokratske institucije BiH, tj. Državno tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Pored toga, Tadić je uvrštena na listu prema Poglavlju 7031 (c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2022. Ministarstvo vanjskih poslova takođe je na listu uvrstilo i najbliže članove njene porodice. Tadićevoj i najbližim članovima njene porodice sada je onemogućen ulazak u SAD.

Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD, mora biti blokirana i prijavljena OFAC. Propisi OFAC generalno zabranjuju sve transakcije državljana SAD koji su u SAD (ili koji prolaze kroz SAD) a koja uključuje imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni na listu ili na drugi način blokirani. Državljani SAD mogu se suočiti sa prekršajima ili krivičnim kaznama za kršenje Izvršne uredbe 14033.", stoji u obrazloženju Ambasade SAD.

Lica koja danas uvrštavamo na listu predstavljaju ozbiljnu prijetnju regionalnoj stabilnosti, povjerenju u institucije i težnjama onih koji nastoje uspostaviti demokratsku i funkcionalnu vlast na Zapadnom Balkanu”, izjavio je Brian E. Nelson, podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u Ministarstvu finansija SAD.

Borba protiv korupcije širom svijeta glavni je prioritet administracije Biden-Harris, a Ministarstvo finansija neće oklijevati da koristi sva raspoloživa sredstva da insistira na odgovornosti korumpiranih aktera odgovornih za destabilizirajuće aktivnosti.”, stoki u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

Sa liste sankcioniranih skinuto je nekoliko preminulih osoba.

XS
SM
MD
LG