Linkovi

Ambasador Nelson za Glas Amerike: Korupcija sakati BiH


Ambasador Nelson za Glas Amerike: Korupciju vidim kao glavnog pokretača "odliva mozgova"
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:16 0:00

Ambasador SAD u BiH Eric Nelson za Glas Amerike je govorio o šteti koju građanima pravi korupcija te pomoći koju Bosna i Hercegovina dobija od Sjedinjenih Američkih Država. "Nismo mi šerifi, šerifi su u BiH", izjavio je Nelson.

"Ja sam u ranijem razgovoru rekao da cijena korupcije mogu biti ljudski životi, to smo vidjeli tokom pandemije i od našeg prethodnog razgovora, vidjeli smo da se mnogo govorilo o korupciji u medijima.", kaže za Glas Amerike ambasador Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

Korupcija sakati, onemogućava rad i razvoj

"Slučaj sa respiratorima je bio šokantan, zloupotreba vezana za medicinske materijale za COVID 19, korupcija vezana za sisteme kontrole koji su uvedeni da bi suzbili pandemiju. Očigledno da je korupcija svakodnevni događaj u ovoj zemlji i to je nešto što ju zaista sakati. Šteta koju korupcija nanosi se vidi kroz mnogo stvari: ljudima oduzima pravo na pravdu - u slučaju kada pravosuđe služi političkim interesima, potom ljudima oduzima mogućnosti razvoja, kada građanima i biznisima onemogućava rad i razvoj bez posebnih veza i privilegija, bez "štela", govori u intervjuu ambasador Nelson.

On posebno skreće pažnju na štetu koju korupcija u Bosni i Hercegovini nanosi svakodnevnom životu i ekonomskim procesima. Novac koji u korupcijskim procesima nestaje, došao je iz džepova građana objašnjava Eric Nelson.

Građanima visoki porezi koje plaćaju ne donose  kvalitetne državne usluge. To smo vidjeli posebno u zdravstvenom sektoru. To ljudima oduzima budućnost, nadu u budućnost koju onda ne vide u Bosni i Hercegovini i odlaze.
Ambasador Eric Nelson

"Ja korupciju vidim kao glavnog pokretača odliva mozgova. Do građana je da zahtijevaju transparentnost, da zahtijevaju nezavisno pravosuđe, i osobito sada dok se spremamo za izbore, da drže politicare odgovornima i razmišljaju o tome šta dobivaju za vrlo visoke poreze koje plaćaju.", izjavio je Nelson.

Sve veća zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država

Glas Amerike: Kako se to može promijeniti i da li je dolazak američkog savjetnika za anti-korupciju, Erica Larsona znak novog američkog interesovanja za Bosnu i Heregovinu ili je razlog alarmantna potrebe da se učini nešto po pitanju korupcije, ili pak oboje?

"To jeste znak sve veće zabrinutosti. Sjedinjene Američke Države su mnogo investirale u Bosnu i Hercegovinu u njenu reizgradnju. Mi želimo taj novac vidjeti u službi građana. I vrlo često beneficije od tog novca ne dođu do građana. Nama je također jasno da korupcija nije pojava koja se dešava samo Bosni i Hercegovini."

Svaka se zemlja bori sa korupcijom. Razlika je u posvećenosti lidera, kapacitetima institucija i očekivanjima građana.
Ambasador Eric Nelson


"Naša pomoć se prema korupciji odnosi na vrlo holistički način. Nama je jasno da se time treba baviti na građanskom nivou, i da građani moraju biti spremni da se konfrontiraju sa korupcijom. Naša pomoć civilnom društvu je vrlo efikasna na nivou zajednica, i mi takve građane i njihove organizacije podržavamo.", kaže američki ambasador u Bosni i Hercegovini u razgovoru za Glas Amerike.

Neslon se osvrnuo i na neophodnost dobrih zakonskih rješenja koji bi štitili prijavitelje korupcije.

"Jasno nam je da je tim građanima potrebna zaštita kada se uhvate u koštac sa korupcijom, i zbog toga su vrlo važni zakoni o "zviždačima". Jer ako su građani dovoljno hrabri da se u to upuste, onda im treba pružiti i pomoć i zaštitu. Republika Srpska ima zakon o zviždačima, dok Federacija BiH nema. Također, vrlo je bitno imati zakone o konfliktu interesa, zakone o objavi imovine izabranih zvaničnika. I mediji i istraživačko novinarstvo u ovom procesu igraju vrlo važnu ulogu, te i njih pomažemo. Mi također lokalnim vladama pomažemo u elektronskom upravljanju što pojednostavljuje procese, i umanjuje mogućnost korupcije. Radimo i sa uredima za javne nabavke da uspostave transparentnost u tim procesima, jer tu mnogo novaca nestaje.", objašnjava Eric Nelson.

Kao pozitivan primjer ambasador Nelson navodi napore Ureda za suzbijanje korupcije koji je uspostavljen pri Vladi Kantona Sarajevu, a koji već ima određene rezultate u svom radu.

"U Sarajevskom kontonu postoji ured za anti-korupciju koji je koaliciona vlada uspostavila prošle godine i uveli su jedan od najboljih zakona o izvještavanju o prihodima i imovini javnih funkcionera, te uvodili druge zakone i regulative koje će služiti kao odbrana od korupcije. Bitno je da postoje legalne kazne za slučajeve korupcije. Drago nam je bilo vidjeti da je Vlada Kantona Sarajevo ustala da to uradi, ali vidimo također da su i pod velikim pritiskom, jer ima onih kojima to ne odgovara. I zbog toga smo pojačali našu pomoć i preko novog savjetnika Erica Larsona, koji vrlo blisko sarađuje sa ovim uredom, ali i mnogim drugim lokalnim vladama širom zemlje."

Ambasador Eric Nelson
Ambasador Eric Nelson

Nelson: Nismo mi šerifi, šerifi su u Bosni i Hercegovini

Nedavna presuda Vrhovnog suda Federacije BiH prema kojoj su u predmetu korupcije u Sarajevu na po 12 godina osuđeni Hasib Bijelić i Emir Šarić a zaplijenjena višemilionska imovina, jedan je od pozitivnih signala kaže američki ambasador Nelson.

"Želio bih na kraju skrenuti pažnju na slučaj od prošle sedmice koji donosi dobre vijesti u smislu anti-korupcije, kada je Vrhovni sud Federacije potvrdio presudu i kaznu od 12 godina zatvora za dvojicu optuženih i dvije godine za druge umiješane, dakle izrečena je primjerena teška kazna. Osim toga je oduzeta imovina stečena korupcijom i utajom poreza, u vrijednosti od 14 miliona konvertibilnih maraka. To je veliki uspjeh tužitelja i suci su donijeli odličnu presudu uz pomoć zakona i pravnih kapaciteta na kojima smo radili godinama. Znači to je moguće, i to će biti efikasno. To se nije desilo zato sto je Eric Larson došao u grad kao šerif, već on s mojim cijelim timom radi sa građanima koji se bore i želi im pomoći u tome. Nismo mi šerifi, šerifi su ovdje u Bosni i Hercegovini, treba da ih bude više, i nadamo se da će u toj borbi uspjeti, i da to građanima daje nadu.", kaže američki ambasador Eric Nelson u intervjuu za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG