Linkovi

Američka ambasada: Državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije o Zukićevoj korupciji


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Na upit Glasa Amerike o stavljanju Amira Zukića, bivšeg visokog funkcionera SDA, na listu sankcija SAD-a, stav nam je proslijedila Ambasada SAD u Sarajevu.

"Državni sekretar posjeduje vjerodostojne informacije da je gospodin Zukić bio umiješan u značajnu korupciju dok je bio zastupnik u Predstavničkom domu Federacije Bosne i Hercegovine i generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA). Ova korupcija predstavljala je podrivanje vladavine zakona i javnih institucija u BiH.

Korupcija nanosi značajnu štetu ekonomiji, društvu i sigurnosti, omogućava organiziran kriminal, te podriva povjerenje u vladavinu zakona i vlast, što izravno utječe na sigurnosne, ekonomske i vanjskopolitičke nacionalne interese Sjedinjenih Američkih Država, a vjerujemo, i na iste interese partnerskih država poput Bosne i Hercegovine.

Odluke poput ove u slučaju gospodina Zukića nisu vremenski ograničene. Kada državni sekretar pribavi vjerodostojne podatke o tome da je službenik direktno ili indirektno uključen u značajnu korupciju ili grubo kršenje ljudskih prava, dužan je da ga stavi na listu ili identificira tog službenika i članove njegove uže obitelji u skladu s odjeljkom 7031(c), javno ili privatno. Uopšteno govoreći, kada je osoba stavljena na listu u skladu s odjeljkom 7031 (c), ta osoba neće dobiti vizu za putovanje u Sjedinjene Američke Države.

Državni sekretar će nastaviti koristiti ovu nadležnost i sva raspoloživa sredstva za borbu protiv korupcije na globalnoj razini. Ovisno o posebnim okolnostima, neke se odluke o stavljanju osoba na ovu listu objavljuju, a neke ne." stoji u odgovoru iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD u Sarajevu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG