Linkovi

Sankcije Vlade SAD za Amira Zukića zbog korupcije


Američki državni sekretar Mike Pompeo javno je označio Amira Zukića, bivšeg generalnog sekretara Stranke demokratske akcije, umiješanim u "značajnu korupciju".

"U svom službenom svojstvu poslanika Predstavničkog doma u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) i kao generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA), Zukić je bio umiješan u koruptivne radnje koje su narušavale vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini." stoji u saopštenju američkog državnog sekretara.

"Ova javna oznaka potvrđuje američku posvećenost borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini. Sjedinjene Države i dalje stoje sa narodom Bosne i Hercegovine u njihovoj borbi protiv korupcije. Odjeljenje će nastaviti koristiti ove ovlasti za pozivanje na odgovornost korumpiranih aktera u ovoj regiji i širom svijeta."

U objavi i na Twitteru Pompeo je napisao:

"Korumpirani postupci bivšeg predstavnika Zukića potkopali su vladavinu prava u Bosni i Hercegovini. Kao rezultat javno ga označavam čineći ga nepoželjnim za ulazak u SAD. Sa svojim partnerima u BiH ostajemo ujedinjeni protiv korupcije"

Na isti način u septembru 2018. američka vlada označila je i Nikolu Špirića.

Zukiću i njegovoj porodici na osnovu ove objave zabranjen je ulazak u SAD.

Od maja 2017. godine sudi mu se pred Općinskim sudom u Sarajevu za nezakonito zapošljavanje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG