Linkovi

Sarajevo: Američki ekspert u Uredu za suzbijanje korupcije


Anti-corruption Department Sarajevo
Anti-corruption Department Sarajevo

Erik Larson, bivši međunarodni tužilac u Specijalnom odjeljenju za ratne zločine i Specijalnom odjeljenju za organizirani kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, preuzeo je dužnost američkog pravnog savjetnika u Uredu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

S iskustvom od 35 godina rada u pravosuđu i odjelima za borbu protiv kriminala i korupcije, nakon današnjeg imenovanja je kazao da borba protiv korupcije pripada građanima Bosne i Hercegovine.

Da bi BiH uspjela potrebno je zalaganje svih nivoa vlasti. Imao sam dva mandata u Tužilaštvu BiH i radio sam u jedinici za borbu protiv korupcije. U mandatu visokog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna bio sam angažiran u sektorima za sprječavanje korupcije. Radujem se sto ću pomoći kolegama u BiH koji daju dobre odgovore na sve zadatke koji se tiču borbe protiv korupcije. Ambasada SAD-a u BiH je spremna pomoći u tom procesu, a moje imenovanje je samo jedan od koraka kojima vas želimo podržati."

Eric Larson, američki savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije KS
Eric Larson, američki savjetnik u Uredu za borbu protiv korupcije KS
Pružit ćemo podršku, grantove, pomoć i obuku, kako bismo vam pomogli. Građani moraju odbiti da se upuštaju u djelovanje s korumpiranim osobama, a sve koruptivne radnje moraju prijaviti.
Eric Nelson, ambasador SAD u BiH


Agencije za javne nabavke također imaju ulogu u tome jer mogu poništiti sve ugovore s osobama za koje se ustanovi da su korumpirane”, kazao je Eric Nelson.

Sistem prijavljivanja imovine za sve nosioce javnih funkcija jasno mora biti uspostavljen, smatra on, a policija i tužilaštva također moraju raditi svoj posao.

Povrat imovine je također važan. Javno dobro se mora provjeriti i vratiti ako je nelegalno stečeno. SAD su spremne pomoći BiH i ja sam spreman. Ovo je vaša borba i samo građani BiH mogu očistiti zemlju od pošasti korupcije”, zaključio je novoimenovani član Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Ambasada SAD-a u BiH danas je donirala 80.000 dolara pomoći antikoruptivnom timu Kantona Sarajevo. Ovim se želi pomoći uredu da obavlja posao na sigurniji i efektivniji način, naglasila je otpravnica poslova Ambasade SAD-a Ellen Germain.

Tema korupcije je ključna za spašavanje države, suzbijanje i borbu protiv korupcije. Posvećeni smo BiH u zajednici demokratkih zemalja Europe koja svojim građanima ulijeva povjerenje za budućnost. On ć biti vidljiv kada svi nivoi vlasti budu radili u interesu građana, a ne pojedinaca i stranaka. Građani BiH zaslužuju kvalitetnu upravu. Imaju pravo znati gdje ide javni novac zbog poboljšanja njihove svakodnevice. Pravni sistem je korumpiran pod utjecajem političara i stranaka, a javna uprava se koristi za promociju ili spas političkih radnih mjesta. Političari daju prednost etničkim podjelama da bi zadržali kontrolu, a ne sačuvali povjerenje građana”, istaknula je Germain.

Ellen Germain, US Embassy Sarajevo
Ellen Germain, US Embassy Sarajevo

Naglasila je kako svi zdravstveni sistemi obiluju korupcijom zbog količine budzeta. Prema njenim riječima, korupcija ne znači samo nepotrebno trošenje novca nego može značiti smrt ili život.

Elektronski sistemi nabavke i transparentni javni budžetski procesi su itekako potrebni kao i zakoni o sukobu interesa. Svakako neovisna policija i tužiocu. Sve su ovo modeli da građani steknu povjerenje. Eric Larson ne radi prvi put u BiH, ima čvrstu vezu s njom jer je radio kao međunarodni tužilac regiji”, zaključila je Germain.

Ured za borbu protiv korupcije KS-a je do sada izvršio provjeru 47 nosioca javnih funkcija te izdao 227 prekršajnih prijava. Akcioni plan za borbu protiv korupcije Vlada KS-a je usvojila u oktobru 2015. godine, a samim formiranjem tima za provođenje akcionog plana počinje sistemska borba protiv korupcije, pojašnjavaju iz ureda.

Ured pristupa online prijavama i do sada je bilo 770 prijava što se tiče koruptivnih aktivnosti. Naš rad je prepoznala Ambasada SAD-a i nadamo se da ce Eric Larson dati veliki doprinos našem timu”, smatra Erduan Kafedžić, prvi čovjek Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u KS-u.

Erduan Kafedžić, Šef Ureda za borbu protiv korupcije KS
Erduan Kafedžić, Šef Ureda za borbu protiv korupcije KS

Premijer KS-a Mario Nenadić smatra da je jačanje kapaciteta i pravnog sistema Kantona Sarajevo od velikog značaja građane, ali i za Vladu Kantona Sarajevo.

U toku pandemije Ured za borbu protiv korupcije i Vlada KS-a su imali veliku odgovornost kada je riječ o javnim nabavkama. Vlada je u prethodnom periodu dala saglasnost za zapošljavanje deset osoba u antikoruptivni tim”, rekao je kantonalni premijer.

Eric Larson u narednom periodu će se naći pred velikim izazovima kada je riječ o borbi protiv kriminala i korupcije u Kantonu Sarajevo s obzirom na afere u prethodnom periodu, posebno u oblasti javnih nabavki.

Amerikanac u pravosudnom sistemu u BiH i regiji, radio je na nekim od najvećih slučajeva današnjice. Nakon prestanka mandata u BiH, radio je kao tužilac u Specijalnom tužilaštvu Kosova, a nakon toga kao pravni savjetnik u Ambasadi SAD-a u Crnoj Gori.

Također je bio angažiran u UN-u kao stalni istraživač Kancelarije za usluge internog nadzora u Kongu i kao stručnjak za prevenciju zločina UNODC u Austriji.

XS
SM
MD
LG