Linkovi

Vještak: Respiratori kupljeni preko firme "Srebrena malina" nisu za upotrebu u intenzivnoj njezi


Respiratori nakon dostavljanja u Sarajevu. Izvor: Vlada Federacije

U nalazu vještaka utvrđeno je da nabavljeni ventilatori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od Covid 19, saopštilo je Tužilaštvo BiH koje istražuje ovu nabavku.

"Dakle, nije preporučeno korištenje ovih ventilatora u jedinicama intenzivne terapije.

Tim tužilaca Tužilaštva BiH, od početka rada na predmetu 04.05. ove godine, kada je tužilaštvo preuzelo predmet, preduzeo je cijeli niz potrebnih radnji na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Putem instituta međunarodne pravne pomoći pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužilački tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu sa policijskim i sigurnosnim agencijama sa kojima radi na predmetu", navodi Tužilaštvo.

Sporna nabavka u žižu javnosti došla je zbog činjenice da je Federana uprava civilne zaštite FBiH kupovinu organizovala preko firme Srebrena malina, koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Iznos ugovora za stotinu respiratora kupljenih u Kini premašio je 10 miliona KM.

U istragu nabavke uključeni su Tužilaštvo BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu - SIPA.

XS
SM
MD
LG