Linkovi

BiH: Direktor Agencije za lijekove Zolak osumnjičen u aferi "Respiratori"


State Investigation And Protection Agency (SIPA)
State Investigation And Protection Agency (SIPA)

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (BiH) Aleksandar Zolak ispitan je u svojstvu osumnjičenog u okviru istrage koju Tužilaštvo BiH provodi u aferi "Respiratori“, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Boris Grubešić, glasnogovornik te pravosudne institucije.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su 23. juna pretresli prostorije Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH u Banjaluci.

Tužilaštvo BiH od početka maja vodi istragu o tome kako je Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite (FCUZ) preko firme "FH Srebrena malina", koja se bavi uzgojem i preradom voća, nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 milijuna maraka (5,25 milijuna eura).

Sve je prvobitno postalo predmetom istrage Tužilaštva BiH nakon medijskih napisa kako je respiratore nabavila firma "FH Srebrena malina", koja se bavi proizvodnjom i preradom malina. U istrazi koja je uslijedila je utvrđeno, uz ostalo, i da su respiratori neupotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

XS
SM
MD
LG