Linkovi

U pritvoru policajac koji je za novac pustio strane državljane u BiH


Sud i Tužilaštvo BiH (Izvor: BIRN BiH)
Sud i Tužilaštvo BiH (Izvor: BIRN BiH)

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor Raji Kikiću, osumnjičenom da je, puštajući tri osobe iz Austrije u BiH bez upućivanja na sanitarni ili zdravstveni pregled, ozbiljno ugrozio zdravlje građana.

Pritvor je Kikiću određen jer je za djelo za koje ga sumnjiči Tužilaštvo BiH kazna zatvora u trajanju deset godina ili teža kazna.

“Pritvor je predložen jer je osumnjičeni svojim postupkom ozbiljno ugrozio zdravlje građana Bosne i Hercegovine puštajući tri osobe koje dolaze iz Austrije, kao jedne od zemalja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa, bez upućivanja na bilo kakav sanitarni ili zdravstveni pregled i bez važećih putnih isprava”, stoji u ranijem saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema ranijem saopćenju, osumnjičeni Kikić je pod istragom da je tražio i dobio dar kako bi, protivno zakonskim odredbama i mimo predviđenih zdravstvenih i sanitarnih procedura, na Graničnom prelazu Brčko pustio u BiH tri osobe iz Hrvatske s ličnom kartom, a prethodno su bile i u drugim zemljama zaraženim koronavirusom.

“Po odluci Vijeća ministara od 15. marta 2020. godine o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu, trebao im je biti zabranjen ulazak u BiH jer dolaze s područja sa intenzivnom transmisijom koronavirusa (COVID-19) ili odbijen ulazak u BiH, jer, po navedenoj odluci, stranac u BiH može ući isključivo s važećim pasošem”, saopćeno je.

Prema Sudu, Kikić je umjesto da zabrani ulazak strancima na područje države, rekao vozaču da novac stavi u saobraćajnu dozvolu, što je on i učinio, stavljajući u saobraćajnu dozvolu novčanicu u iznosu od 20 eura.

XS
SM
MD
LG