Linkovi

BiH: Skandal Ukrajinska ikona - loša usluga svima


A member of the self-proclaimed Luhansk People's Republic (LNR) forces guides a tank to park after withdrawing it further from the frontline outside Luhansk, Ukraine, Oct. 3, 2015.
A member of the self-proclaimed Luhansk People's Republic (LNR) forces guides a tank to park after withdrawing it further from the frontline outside Luhansk, Ukraine, Oct. 3, 2015.

Ikona će biti vraćena donatoru radi utvrđivanja njene istorije kroz Interpol, objasnilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova novinarima, pišu 19. decembra RIA Novosti.

Na taj način Ruska Federacija izbjegla je buduća pitanja o ikoni upitnog porijekla, koju je ruski ministar vanjskih poslova, na dar, dobio od političkog vođe bosanskih Srba Milorada Dodika.

300-godišnja pravoslavna ikona koja je uručena ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu u Bosni i Hercegovini mogla bi biti ukradena na teritoriju Donbasa, koji nije pod nadzorom Ukrajine.

Local residents walk across a bridge damaged during fighting between Ukrainian government forces and Russia-backed rebels in Stanytsia Luhanska, Luhansk region, eastern Ukraine, Jan. 16, 2016.
Local residents walk across a bridge damaged during fighting between Ukrainian government forces and Russia-backed rebels in Stanytsia Luhanska, Luhansk region, eastern Ukraine, Jan. 16, 2016.

Kako je predstavnik ukrajinskog svećenstva rekao za Ruski servis Glasa Amerike, na fotografiji ikone prikazan je "nadbiskup Nikola Miro-Likijski, čudotvorac koji pripada starovjerskom pismu . "

Vrlo je slično, ako govorimo o ovoj određenoj ikoni, da je to slika svetog Nikole Čudotvorca, starovjerska škola. Tipično slovo, dodavanje znaka križa Nikoli ”, rekao je sugovornik pod uvjetom da ostane anoniman. Prema izvoru, metalni okvir na ikoni može imati pozlatu, ali je to teško utvrditi prema fotografijama s Interneta.

Ikona je navodno stara 300 godina i potiče sa područja Luganska, odmetnutog dijela Ukrajine
Ikona je navodno stara 300 godina i potiče sa područja Luganska, odmetnutog dijela Ukrajine

Naglasio je da na teritoriju Donbasa, koji nije pod nadzorom Ukrajine, postoji nekoliko župa i bogomolja koje pripadaju starovjercima različitih redova.

Sadržaji Glasa Amerike su besplatni za republikaciju u drugim medijima ali isključivo uz poštivanje dva uslova: navođenje izvora i URL link na orginalan sadržaj. Prenošenje sadržaja bez ispunjenja ova dva uslova Glas Amerike smatra neovlaštenom reprodukcijom i može pokrenuti pravnu zaštitu svog materijala.

Pitanje svih pitanja: Odakle ikona u BiH?

Ni sedam dana poslije otkrivanja, zvanične vlasti entiteta RS i Milorad Dodik nisu objavile zvaničan odgovor na upite brojnih redakcija, vezane za poklonjenu ikonu.

Politički strateg Dmitrij Bačevski koji je govorio za ukrajinski servis Glasa Amerike smatra da je skandal s ukrajinskom ikonom loša usluga Kremlju od strane bosanskih Srba, što svjedoči o duboko ukorijenjenim problemima u samoj Bosni i Hercegovini.

Ikonu koja je iz Luganska dopremljena u Bosnu tamo su mogli donijeti samo srpski militanti koji su se borili na strani proruskih snaga. Ako su militanti ikonu tada predali Miloradu Dodiku na poklon i "trofej", to znači da je vodstvo bosanskih Srba usko povezano s teroristima iz Donbasa i da im je, možda, olakšalo organizirani odlazak u Donbas kako bi pomogli "ruskoj braći" ", kaže Dmitrij Bačevski u razgovoru sa dopisnikom Glasa Amerike.

Skandal oko ikone utječe ne samo na sliku Srba u Bosni i Hercegovini, već izaziva nepotreban skandal za Rusiju.
Dmitrij Bačevski

Milorad Dodik, nastojeći služiti Moskvi, ugurao je ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, u diplomatski skandal nepotreban za Rusiju. Kremlj će se morati opravdavati i, što je za njih najneugodnije, morat će vratiti ikonu u Ukrajinu ili biti poznati kao suučesnici u krađi," rekao je Dmitrij Bačevski u razgovoru za Glas Amerike 18. decembra.

A pro-Russian fighters' APC stands abandoned near the city of Lisichansk, Luhansk region, eastern Ukraine Saturday, July 26, 2014.
A pro-Russian fighters' APC stands abandoned near the city of Lisichansk, Luhansk region, eastern Ukraine Saturday, July 26, 2014.

Dan poslije, iz ruske vlade saopštili su da se ikona vraća, ali ne u Ukrajinu već Miloradu Dodiku, u Bosnu i Hercegovinu.

Bohdan Petrenko, zamjenik ravnatelja ukrajinskog Instituta za proučavanje ekstremizma, napominje da je dar ikone ukradene u Ukrajini možda pogreška protokolarne službe.

Ali istodobno je to signal da je ruska granica puna rupa. Napokon, ne postoje drugi načini za izvoz ukradenih - "trofejnih" dragocjenosti iz okupiranog Donbasa, osim preko Rusije. Stoga se, osim plaćenicima koji su ratovali na teritoriju Ukrajine, pitanje može uputiti i službenim ruskim strukturama koje olakšavaju uklanjanje imovine s okupiranih teritorija, uključujući one koje imaju povijesnu vrijednost ", kaže Bogdan Petrenko dopisniku ruskog servisa Glasa Amerike.

Donbas region, Ukraine
Donbas region, Ukraine

Istodobno, prema Bogdanu Petrenku, ukradena ikona predstavlja "signal" bosanskih Srba da im je podrška Rusije važnija od normi međunarodnog prava.

Napokon, poklon Lavrovu dao je srpski član predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ali istodobno, takav skandal može pogoršati unutarnju situaciju u zemlji, gdje još uvijek postoje zapravo tri odvojena društva - bosansko, srpsko i hrvatsko. Bacanje takvih iskri u zajedničku vatru u takvoj situaciji znači provociranje političkih kriza u zemlji”, kaže Bohdan Petrenko.

Razvoj događaja oko dara ruskom ministru, prema njegovom mišljenju, bit će svojevrsni test za sposobnost Ukrajine da brani svoje interese.

A slogan„ Rusija - vrati ukradeno “sada se može koristiti čak i na diplomatskom jeziku. Mislim ne samo na ikonu ”, napominje Bogdan Petrenko.

Dodikov kabinet nakon osam dana - tvrdnje bez dokaza

Iz kabineta Milorada Dodika o ikoni su se izjasnili osam dana nakon izbijanja skandala. Takvu vijest agencije SRNA prenosi Dodiku bliska javna televizija entiteta RTRS.

"Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio poklon šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, u javnosti su izneseni brojni netačni navodi i lažne optužbe pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske. Niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose člana Predsjedništva i političkog rukovodstva Rusije", poručili su iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Iz kabineta nisu obrazložili ukrajinski pečat na ikoni niti su iznijeli dokaze za svoje tvrdnje.

XS
SM
MD
LG