Linkovi

Ministarstvo odbrane SAD: Rusija podržava separatistički pokret na čelu sa Miloradom Dodikom


2nd Lt. Marko Vidovic, Armed Forces of Bosnia-Herzegovina, attaches a night vision device in preparation for the second weapons challenge in the Best Warrior Competition, March 15, 2018
2nd Lt. Marko Vidovic, Armed Forces of Bosnia-Herzegovina, attaches a night vision device in preparation for the second weapons challenge in the Best Warrior Competition, March 15, 2018

Srbija je među zemljama Zapadnog Balkana najpopustljivije okruženje kada je riječ o ruskom uticaju, a prije dolaska na vlast Srpske napredne stranke na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem 2012. godine, bilateralne veze Srbije i Rusije u vojnoj oblasti bile su na znatno nižem nivou — navodi se u izvještaju Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država iz maja ove godine, koji na uvid ima i Radio Slobodna Evropa (RSE).

U izvještaju su analizirani odnosi Rusije sa Srbijom, Kosovom, Bosnom i Hercegovinom i Sjevernom Makedonijom.

Bosna i Hercegovina

Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, u izvještaju se navodi da odnose te države sa Rusijom komplikuju etničke i političke tenzije u toj zemlji.

"Postoje dokazi da Rusija podržava separatistički pokret bosanskih Srba na čelu sa Miloradom Dodikom. Ruska podrška separatističkom pokretu motivisana je željom da spriječi ulazak BiH u NATO i Evropsku uniju. Tenzije u Bosni i Hercegovini dodatno podstiču odnosi između državnih institucija i entiteta Federacija Bosne i Hercegovine na jednoj strani, dok je na drugoj strani većinsko srpski entitet Republika Srpska. Vodeće partije bosanskih Srba protive se članstvu u NATO i njihovo pruža Rusiji priliku da destabilizuje BiH", piše u izvještaju.

Šta je ruska strategija?

Na Zapadnom Balkanu, Rusija je odlučna da odbije uticaj Evropske unije i SAD i umanji uticaj NATO-a, navodi američki izvještaj.

"Ključ strategije Rusije jeste da okrene javno mnijenje protiv euroatlantskih integracija. Rusija koristi alate, uključujući ekonomski pomoć, diplomatsku podršku, energetsku zavisnost i usmjerene komunikacijske kampanje i kampanje dezinformisanja", stoji u izvještaju i dodaje se da "SAD i Evropska unija ne mogu sebi priuštiti ambivalentnost na Zapadnom Balkanu, jer takav pristup otvara vrata ruskom malignom uticaju".

"Postoje brojni primjeri ruskog malignog uticaja, uključujući: pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, agresivnu rusku kampanju dezinformisanja koja je za cilj imala pokušaj ometanja referenduma u Sjevernoj Makedoniji o sporazumu o promjeni imena sa Grčkom, koji je bio preduslov za članstvo Sjeverne Makedonije u NATO-u", nabraja se u dokumentu.

Bosna i Hercegovina se gotovo u potpunosti oslanja na međunarodnu bezbjednosnu pomoć kako bi reformisala svoju vojsku, navodi izvještaj i naglašava činjenicu da više od 80 odsto budžeta za odbranu odlazi na troškove vojnog osoblja, a da složena struktura vlasti BiH zahtjeva politički konsenzus tri člana Predsedništva.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG