Linkovi

NDI: Građani BiH naklonjeni EU, a susjedi Rusiji i Kini


Građani BiH najnaklonjeniji Evropskoj Uniji
Građani BiH najnaklonjeniji Evropskoj Uniji

Građani Srbije su naklonjeniji Rusiji i Kini u odnosu na SAD i EU, u Crnoj Gori prednjače Rusija, Kina i EU, građani u BiH najpozitivnije mišljenje imaju o EU, dok u Makedoniji najbolje ocjenjuju EU i NATO, pokazalo je istraživanje Nacionalnog instituta za demokratiju iz Washingtona (NDI) „Zapadni Balkan između Istoka i Zapada“.

Istraživanje je sprovedeno u četiri zemlje tokom 2018. i obuhvata stavove građana i izvještavanje medija o stranim faktorima.

Veći procenat građana u Srbiji EU vidi u negativnom nego u pozitivnom kontekstu, a podrška javnosti članstvu u EU je najmanja u protekloj deceniji.

Naklonjenost Rusiji je u Srbiji porasla za više od 20 odsto u odnosu na 2013. Na Kinu se takođe gleda pozitivnije nego na EU i SAD.

Slična je percepcija građana u Crnoj Gori: naklonjenost EU, Rusiji i Kini je na sličnom nivou, dok se SAD kotiraju malo bolje nego u Srbiji. Ipak, uprkos članstvu u NATO-u, većina ispitanika iskazala je negativan stav prema alijansi.

Građani BiH dijele proevropsku orijentaciju, ali su Srbi, Bošnjaci i Hrvati podijeljeni po stavovima o Rusiji i NATO-u.

Tako u entitetu Federacija veću podršku ima Zapad, dok proporcionalno u entitetu Republika Srpska veća podrška je na strani Istoka

Među državama u kojima je rađeno istraživanje najveća podrška evropskim integracijama je u Bosni i Hercegovini.

Građani u Makedoniji iskazali su najveću podršku euro-atlantskom putu.

Kako mediji na Zapadnom Balkanu izvještavaju o stranim faktorima?

Cilj ovog dijela istraživanja je bio da se utvrdi da li postoji veza između medijskog izvještavanja i stavova građana na Zapadnom Balkanu.

Mediji u Srbiji najviše izvještavaju o EU, SAD i Rusiji. Rusija i Kina su uglavnom predstavljene pozitivno, dok se o SAD i EU izvještava uglavnom neutralno, ili negativno kada je riječ o Americi.

U Srbiji se, navodi se u istraživanju, vidi veza između medijskog izvještavanja i stavova građana.

U Crnoj Gori, navodi se u istraživanju, Zapad i Kina medijski su predstavljeni uglavnom u pozitivnom kontekstu, dok je Rusija prikazana u negativnom kontekstu. Izvještavanje medija u ovoj zemlji nije u direktnoj vezi sa stavovima građana.

Mediji u BiH među stranim faktorima najviše izvještavaju o SAD i EU. O EU se izvještava najčešće pozitivno ili neutralno, dok se o SAD izvještava podjednako i pozitivno i negativno. Utvrđena je direktna veza između medijskog izvještavanja i odnosa građana prema stranim silama.

U Republici Srpskoj je tako EU je predstavljena u pozitivnom kontekstu, slijedi Rusija, dok su SAD i NATO prikazani negativno.

U Makedoniji su EU i NATO predstavljene u pozitivnom kontekstu. Medijsko pokrivanje SAD i Rusije je drugačije: o obje zemlje izvještava se više u negativnom nego pozitivnom kontekstu.

Istraživanje o medijima na Zapadnom Balkanu NDI je radio u saradnji sa lokalnim organizacijama: Pod Lupom (BiH), Centar za demokratsku tranziciju (CG), CRTA (Srbija) i MOST (Makedonija).

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG