Linkovi

Izabranom predsjedniku i potpredsjednici stižu čestitike lidera dok pripremaju preuzimanje dužnosti


Kamala Harris i Joseph Biden tokom jednog od obraćanja reporterima u gradu Vilingtonu u američkoj državi Delaver (REUTERS/Jonathan Ernst)
Kamala Harris i Joseph Biden tokom jednog od obraćanja reporterima u gradu Vilingtonu u američkoj državi Delaver (REUTERS/Jonathan Ernst)

Džozef Bajden, izabrani predsjednik Sjedinjenih Država, dobija čestitke svjetskih lidera dok istovremeno sprovodi pripreme za zvanično preuzimanje dužnosti 20. januara.

Bajdenu čestitke pristižu dok aktuelni predsjednik Donald Trump odbija da prizna projekcije po kojima je demokratski kandidat pobijedio na predsjedničkim izborima održanim 3. novembra.

Bajden je u četvrtak razgovarao sa papom Franjom i zahvalio mu se na "blagoslovu i čestitkama", saopštio je tranzcioni tim novoizabranog predjsednika. Bajden je papi rekao da želi da sarađuju na pitanjima kao što su briga o siromašnima, klimatske promjene i prijem imigranata i izbjeglica, navodi se u saopštenju.

Tranzicioni tim Biden-Harris saopštio je da je izabrani predsjednik u srijedu razgovarao sa australijskim i japanskim premijerima Skotom Morisonom i Jošihide Sugom, kao i južnokorejskim predsjednikom Mun Džae Inom.

U saopštenju se navodi da su teme razgovora bili pandemija koronavirusa i oznaživanje demokratije.

Jošihihide Suga, japanski premijer, izjavio je da je sa izabranim američkim predsjednikom imao, kako ga je označio, značajan razgovor o važnosti saradnje SAD-a i Japana posebno u domenu regionalne bezbjednosti.

Rekao sam Bidenu da je japansko-američki savez nezamjenjiv za mir i napredak ne samo regiona već i međunarodnog društva i da je potrebno njegovo dalje jačanje”, ukazao je Suga.

Dodao je da se Bajden saglasio i prenio da ga raduje jačanju saveza dvije države i saradnji čija je svrha ostvarenje mira i stabilnosti u tom području.

Japanski premijer je naveo da je uputio čestitke Bajdenu i Kamali Haris kao prvoj izabranoj američkoj potpredsjednici. Nije bilo pomena o Trumpovom odbijanju da prizna projekcije izbornih rezultata po kojima je pobijedio Džozef Bajden.

Prethodnih dana Bajden je razgovarao sa državnicima Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke i Irske, objavili su Bajdenovi zvaničnici za tranziciju. Kako su ukazali – kontaktirala ih je i NATO saveznica Turska.

Inače, izabrani predsjednik Sjedinjenih Država, odabrao je dugogodišnjeg pomoćnika Ronalda Klejna za šefa osoblja Bijele kuće u predstojećoj administraciji, saopštio je u srijedu tranzicijski tim Biden-Harris.

Trump, republikanski kandidat, ne priznaje projekcije izbornih rezultata po kojima je Bajden izabrani predsjednik SAD-a. On i njegova kampanja podnijeli su brojne tužbe osporavajući izborne rezultate u državama koje su ključne za ishod američkih predsjedničkih izbora. Aktuelni predsjednik nastoji da poništi predviđeni izborni trijumf demokratskog kandidata i osigura drugi četvorogodišnji mandat u Bijeloj kući.

XS
SM
MD
LG