Linkovi

SAD: Sekretar za pravosuđe odobrio ispitivanje izbora


William Barr, sekretar za pravosuđe (Foto: Jeff Roberson/Pool via REUTERS)
William Barr, sekretar za pravosuđe (Foto: Jeff Roberson/Pool via REUTERS)

William Barr, sekretar za pravosuđe, ovlastio je federalne tužioce širom Sjedinjenih Država da istraže navode o nepravilnostima tokom glasanja, ukoliko one postoje, prije nego što bi ishod američkih predsjedničkih izbora bio potvrđen.

U dopisu u koji je uvid imala agencija Asošijeted pres (AP) Bar je ukazao da se istrage mogu voditi ukoliko postoje jasni i vjerodostojni navodi o nepravilnostima koji bi, ako su istiniti, potencijalno mogli uticati na ishod izbora u pojedinoj državi.

Precizirao je i da bi istrage navoda za koje je očigledno da neće uticati na ishod izbora trebalo odložiti sve dok izbori ne budu potvrđeni.

Tužioci bi trebalo da otpočnu takozvane preliminarne istrage koje bi im omogućile da utvrde postoje li dokazi na osnovu kojih je moguće preduzeti dalje istražne mjere”, naveo je u dopisu Bar.

Sekretar za pravosuđe u dokumentu nije precizirao nikakve konkretne slučajeve navodne prevare.

Iako je neophodno da se navodi razmotre blagovremeno i efikasno, podjednako je važno da istražitelji budu oprezni i potpuno posvećeni pravičnosti, neutralnosti i nepristrasnosti“, napisao je Bar.

Osim navoda Donalda Trumpa, aktuelnog predsjednika i republikanskog predsjedničkog kandidata, da je nepravilnosti tokom glasanja bilo – za sada o tome nisu prezentovani validni dokazi.

Trump nije priznao projekcije po kojima je pobjednik predsjedničkih izbora demokratski kandidat Džozef Bajden. On i njegova kampanja tvrde da su demokrate sprovele zavjeru u više američkih država da bi se ishod izbora preokrenuo u Bajdenovu korist.

Bajden je imao značajnu prednost u nekoliko ključnih američkih država za ishod izbora u kojima nije bilo naznaka o nepropisnom ili nelegalnom brojanju – što bi uticalo na promjenu rezultata. Izborni zvaničnici republikanaca i demokrata izjavili su nakon izbornog dana da je glasanje proteklo dobro, uprkos manjim problemima koji su uobičajeni, poput otkazivanja glasačkih mašina ili pak predaje nevažećih listića.

Američke države trebalo bi do 8. decembra da riješe sva pitanja u vezi sa održavanjem izbora - uključujući prebrojavanje glasova i sudske sporove o rezultatima. Članovi Elektorskog koledža sastaju se 14. decembra kako bi utvrdili konačni ishod glasanja.

Vilijem Bar, koga dio američke javnosti označava lojalnim saveznikom Donalda Trumpa, bio je saglasan sa kritikama glasanja putem pošte koje je iznosio aktuelni američki predsjednik. Nasuprot mnogobrojnim studijama koje su osporavale mogućnost izbornih prevara uopšte – kao i zloupotreba glasanjem putem pošte.

Inače, prema politici svog rada, Sekretarijat za pravosuđe ne sprovodi istrage, ili razgovore sa glasačima – sve dok se ne potvrdi da je na ishod izbora uticala moguća prevara.

Kampanja izabranog predsjednika Džozefa Bajdena saopštila je da žali zbog odluke sekretara Bara da uputi memorandum koji će, kako je ukazano, podgrijavati promišljene, spekulativne, ili izmišljenje tvrdnje.

"To su one vrste tvrdnji koje predsjednik i njegovi advokati svakodnevno neuspješno iznose, jer se njihovim tužbama podsmjehuju sudovi – jedan za drugim. Na kraju, američka demokratija jača je od bilo koje nespretne i cinične stranačke političke zavjere”, saopštio je Bob Bauer advokat kampanje izabranog predsjednika Bajdena.

Prema projekcijama Glasa Amerike i svih većih medijskih mreža u Sjedinjenim Državama (AP, Reuters, CNN, ABC, CBS, NBC i FOX) od subote prepodne Džozef Bajden postao je izabrani američki predsjednik, osvojivši 20 elektorskih glasova u državi Pensilvanija što mu je donijelo ukupno 273 elektorska glasa, čime je predsjednička trka i okončana.

Nakon toga Glas Amerike objavio je projekciju po kojoj je Bajden osvojio i šest elektorskih glasova u saveznoj državi Nevada.

Prema izbornim projekcijama demokratski kandidat i izabrani predsjednik SAD-a Džozef Bajden osvojio je 279, a republikanski kandidat i aktuelni predsednik Donald Tramp 214 elektorskih glasova.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG