Linkovi

Trumpova kampanja tuži Pensilvaniju, traži da se ne proglasi rezultat


Trump u svom izbornom štabu u Arlingtonu, Virdžiniji 4. novembra 2020.

Kampanja predsjednika SAD Donalda Trumpa podnijela je tužbu federalnom sudu Pensilvanije i traži da sud zaustavi proglašenje Džoa Bajdena pobjednikom u toj državi.

U tužbi se tvrdi da sistem glasanja poštom u Pensilvaniji nije bio transparentan i da nije podlijegao provjerama kakve su sprovođene tokom glasanja na biračkom mjestu. Trumpova kampanja tvrdi da su zvaničnici u Pensilvaniji time prekršili Ustav.

Tužba je podnijeta protiv državne sekretarke Pensilvanije​ Keti Bukvar i izbornih komisija u demokratskim okruzima u Filadelfiji i Pitsburgu.​ Republikanci u Pensilvaniji su odvojeno podnijeli tužbe i traže istragu o izborima, kao i da izborni rezultat ne bude proglašen dok se istraga ne završi.

Predsjednik je mesecima unazad pokušavao da podrije legitimitet izbora, optužbama da je posrijedi prevara, ali za to nikada nije iznio dokaze.

Ipak, poslije proglašenja Bidena pobjednikom predsjedničkih izbora, Trumpova kampanja najavila je tužbe protiv saveznih država u nadi da će promijeniti ishod izbora.

Tužbe su već odbačene u Džordžiji i Mičigenu,

U SAD neki od kandidata postaje predsjednik kada sakupi 270 elektorskih glasova, a pobjednik se proglašava na osnovu projekcija. Elektorski koledž zasijeda 14. decembra kada se formalno i bira predsjednik Amerike.

Edvard Foli sa Univeziteta u Ohaju kaže da je nemoguće zaustaviti certifikovanje rezultata u Pensilvaniji, a da se ne promijeni zakon. Napominje da bi na takve pokušaje demokratski guverner Pensilvanije sigurno stavio veto.

XS
SM
MD
LG