Linkovi

Biden i njegovi saradnici planiraju brzu tranziciju na novu administraciju


Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden govori u Vilmingtonu, u Delaveru, 7. novembar 2020. (Foto: Rojters/Jim Bourg)
Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden govori u Vilmingtonu, u Delaveru, 7. novembar 2020. (Foto: Rojters/Jim Bourg)

Dan nakon što je proglašen pobjednikom izbora, novoizabrani predsjednik Joe Biden i njegovi saradnici počeli su da razmatraju načine kako da riješe krizu izazvanu pandemijom koronavirusa i istovremeno pokušaju da prevaziđu duboke političke podjele u zemlji, prenosi Rojters.

Biden je u subotu, u govoru u Delaveru, uputio poruku o ujedinjenju i pomirenju i naglasio da je vrijeme da se "zacijele rane " u zemlji, a obratio se i Amerikancima koji su glasali za Trumpa i republikancima u Kongresu.

"Posao počinje odmah", saopštila je zamjenica šefa Bidenovog izbornog štaba Kejt Bedingfild u programu televizije NBC ""Meet the Press" .

Bedingfild je dodala da će Biden da "realizuje mandat da ujedini zemlju, smanji strasti, ostavi po strani žestoku retoriku iz kampanje i počne naporan rad na upravljanju zemljom".

Biden je u nedjelju nagovijestio da planira da brzo formira svoju administraciju i da će se prvo usredsrediti na pandemiju koronavirusa koja će vjerovatno dominirati prvim danima mandata u Bijeloj kući.

Biden je imenovao bivšeg glavnog američkog zdravstvenog zvaničnika doktora Viveka Murtija i bivšeg komesara Uprave za hranu i lijekove Dejvida Keslera za koopredsjedavajuće radne grupa za koronavirus koja bi trebalo da započne rad, a čiji će ostali članovi biti imenovani u ponedjeljak, prenosi AP.

Novoizabarani predsjednik i potpredsjednica Kamala Haris takođe su pokrenuli web site za tranziciju na novu administraciju i poručili da se spremni da "upravljaju od prvog dana da bi osigurali da Biden-Harris administracija može da rješava najhitnije izazove: zaštiti i očuva zdravlja nacije, obnovi šanse za uspjeh, unaprijedi rasnu jednakost i bori se protiv klimatskih promjena i sistemskog rasizma".

Saradnici su naveli da Biden planira da po preuzimanju položaja predsjednika ponovo pridruži SAD Pariskom klimatskom sporazumu i da ukine Trumpovu odluku o povlačenju iz Svjetske zdravstene organizacije.

Takođe planira da ukine zabranu na putovanje iz pojedinih zemalja sa muslimanskom većinom i da obnovi program koji mladim imigrantima, koji su u Ameriku dovedeni nelegalno kao djeca, omogućava da ostanu u zemlji.

U međuvremenu, još nema nagovještaja da je Donald Trump, prvi američki predsjednik koji nije osvojio drugi mandat za 28 godina, spreman da prizna poraz, dok njegova kampanja nastavlja pravnu borbu da bi osporila rezultat. Trump je u nedjelju retvitovao izjave kojima se dovodi u pitanje integritet izbora.

"Ovo su pokradeni izbori", bio je jedan od komentara, na koji je Tviter stavio oznaku da je "ta tvrdnja o izbornoj prevari osporena".

"Od kada jadni mediji proglašavaju ko će biti naredni predsjednik", tvitovao je Trump nakon što je dio nedjelje proveo na golf terenu.

Trump i njegovi savjetnici, kako navodi Reuters, još nisu iznijeli dokaze za tvrdnje o izbornoj prevari. Izborni zvaničnici u državama širom zemlje saopštili su da nema dokaza o značajnim neregularnostima.

Prva dama SAD Melanija Trump prvi put se javno oglasila povodom rezultata izbora. Na Tviteru je poručila da bi glasovi i dalje trebalo da se prebroje.

"Američki narod zaslužuje fer izbore. Svi legalni - a ne nelegalni - glasovi trebalo bi da se prebroje. Moramo da zaštitimo našu demokratiju potpunom transparentnošću", napisala je prva dama na Tviteru.

Republikanski lideri u Kongresu još nisu priznali bivšeg potpredsjednika SAD za pobjednika izbora.

Međutim, bivši američki predsjednik, republikanac Džordž Buš mlađi, rekao je u nedjelju da je razgovarao sa novoizabranim predsjednikom Joe Bidenom i da mu je čestitao na pobjedi.

"Iako između nas postoje političke razlike, znam da je Džo Bajden dobar čovjek koji je dobio šansu da vodi i ujedini našu zemlju. Ponudio sam mu isto što i predsjednicima Trampu i Obami: molitve za uspjeh i obećanje da ću pomoći na bilo koji način", saopštio je Buš i dodao da je razgovarao i sa Kamalom Harris i čestitao joj "istorijski izbor za potpredsjednicu".

Buš je u saopštenju naveo da Amerikanci mogu da imaju povjerenja da su američki izbori "bili suštinski fer, da će biti poštovan njihov integritet i da je ishod jasan".

Takođe je dodao da želi da čestita predsjedniku Donaldu Trumpu koji je "postigao izuzetan politički uspjeh" osvajanjem više od 70 miliona glasova.

Naglasio je da predsednik Trump "ima pravo da traži ponovno prebrojavanje glasova i da preduzima pravne poteze".

Bidenu su pobjedu u nedelju, između ostalih, čestitali i izraelski premijer Benjamin Netanjahu, jedan od Trumpovih najbližih saveznika, i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz i prijestolonasljednik Mohamed bin Salman.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG