Linkovi

Agencija zadužena za predaju vlasti ne priznaje Bidenovu pobjedu


Izabrani predsjednik i potpredsjednica SAD predstavljaju svoj program
Izabrani predsjednik i potpredsjednica SAD predstavljaju svoj program

Predsjednik SAD Donald Trump odbija da prizna poraz i tvrdi da su izbori pokradeni, a njegova administracija još nije počela sa procesom predaje vlasti timu proglašenog pobjednika Joe Bidena.

Vladina agencija u Washingtonu koja je zadužena za proces predaje vlasti-Upava za opšte poslove (GSA) bi trebalo da formalno prizna Bajdena kao novog predsjednika i počne proces tranzicije koji obično traje do inauguracije novog predsjednika 20. januara. Uobičajeno je da krene sa procesom kada se proglasi pobjednik.

Ali, direktorka te agencije Emili Marfi, koju je postavio Donald Trump, odbija da to učini.

Reuters prenosi da Biden i njegov tim zbog toga razmatraju pokretanje sudskih procesa protiv Uprave.

Emili Marfi, direktorka Uprave za opšte poslove
Emili Marfi, direktorka Uprave za opšte poslove

Portparolka Uprave je rekla da neće početi proces tranzicije sve dok Bidenova pobjeda ne bude i pravno potvrđena, ali nije jasno kada bi to moglo da bude jer u nekim državama i dalje traje brojanje glasova.

Ishod izbora, međutim, nije toliko neizvjestan, a mediji su u subotu proglasili Bidenovu pobjedu na osnovu svojih projekcija.

Trump odbija da prizna poraz na izborima, a njegova kampanja je podnijela tužbe protiv saveznih država i tvrdi da je glasanje i brojanje glasova bilo neregularno, iako nisu iznijeli dokaze za to.

Trump se nada da će uz pomoć tužbi uspjeti da preokrene ishod izbora.

Lider republikanca u Senatu Mič Mekonel je ocijenio da Trump ima "stoprocentno pravo da traži da se istraže potencijalne neregularnosti i da iscrpi sve pravne opcije"

Za to vrijeme, izabrani predsjednik i potpredsjednica SAD, Džo Bajden i Kamala Haris, počeli su sa realizacijom svojih planova i održali sastanak sa grupom eksperata o tome kako da se zaustavi širenje koronavirusa.

Bidenova kampanja takođe traži način da sarađuje sa Trumpovom administracijom u procesu tranzicije vlasti.

Džen Psaki iz Bidenovog tranzicionog tima napisala je na Twitteru da "američka nacionalna bezbjednost i ekonomski interesi zavise od federalne vlade i njene spremnosti da pokaže da poštuje volju naroda i krene u mirnu tranziciju vlasti".

Šta radi Uprava za opšte poslove?

Kada se pobjednikom proglasi neki od kandidata, Uprava za opšte poslove treba da obezbijedi podršku tranzicionom timu novog predsjednika - od kancelarija, računara, do plata i službenih email adresa. Sve to će ove godine koštati 9,9 miliona dolara.

Takođe, zvaničnici Bajdenove administracije treba da predaju dokumente o svojim finansijama i popune formulare o sukobu interesa, prije nego što stupe na dužnost u bilo kojoj vladinoj agenciji.

Nevladina organizacija Centar za predsjedničku tranziciju takođe je apelovao na Trumpovu administraciju da odmah krene u proces predaje vlasti.

"Kampanja je bila žestoka, ali istorija je puna primjera predsjednika koji su i poslije takve kampanje pomagali svojim političkim protivnicima", navodi se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG