Linkovi

Biden: Ništa neće zaustaviti prenos vlasti u SAD


Novoizabrani američki predsjednik Joe Biden govori na konferenciji za novinare u Vilmingtonu, u Delaveru, 10. novembar 2020. ( Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Novoizabrani američki predsednik Džo Bajden rekao je u utorak da ništa neće zaustaviti prenos vlasti u zemlji poslije njegove pobjede na izborima.

"Nastavićemo da sastavljamo našu administraciju, Bijelu kuću i da razmatramo koga ćemo da izaberemo za položaje u kabinetu, i ništa neće to zaustaviti", naglasio je Bajden.

Bajden je u govoru u Delaveru dodao da je proces tranzicije u toku uprkos odbijanju predsjednika Donalda Trumpa da prizna rezultate izbora. Poručio je i da je Trampovo odbijanje da prizna poraz "posramljujuće", ali da neće uticati na njegove planove za tranziciju.

"Na kraju dana, sve će se riješiti 20. januara (dan inauguracije) i do tada se nadam i očekujem da američki narod zna i razumije da je došlo do prenosa vlasti", naglasio je Bajden.

Bajden, koji je protekle subote proglašen pobjednikom izbora, ocijenio je da tranzicija može da bude obavljena bez federalnih sredstava, ali da bi bilo korisno da dobija dnevne obavještajne izvještaje.

Predsjednik Trump tvrdi da su izbori pokradeni, a njegova administracija još nije počela sa procesom predaje vlasti Bajdenovom timu.

Vladina agencija u Vašingtonu koja je zadužena za proces predaje vlasti-Uprava za opšte poslove (GSA) bi trebalo da formalno prizna Bajdena kao novog predsjednika i počne proces tranzicije koji obično traje do inauguracije novog predsjednika 20. januara. Uobičajeno je da krene sa procesom kada se proglasi pobjednik.

Govoreći o procesu tranzicije Majk Pompeo, državni sekretar, izjavio je da je uvjeren da taj postupak proteći, kako se izrazio, glatko.

Proces tranzicije će proteći glatko: Majk Pompeo
Proces tranzicije će proteći glatko: Majk Pompeo

"Tranzicija do naredne Trampove administracije će proteći glatko", rekao je Pompeo na konferenciji za medije State Departmenta.

"Prebrojaćemo sve glasove. Svijet treba da bude uvjeren da će sprovedena tranzicija doprinijeti da State Department bude podjednako uspješan danas - kao i tik nakon podneva 20. januara kada se okonča inauguracija predsjednika koji će biti na funkciji", rekao je Pompeo dok svjetski lideri, među kojima i britanski premijer Boris Džonson, čestitaju Bajdenu pobjedu.

Komentarišući Pompeovu izjavu, Bajden je rekao da je "cijela Republikanska stranka, uz nekoliko izuzetaka, blago zastrašena aktuelnim predsjednikom, ali da može da postoji samo jedan predsjednik".

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel, koji takođe nije priznao Bajdenovu pobjedu, rekao je da smatra da će tranzicija biti neometana.

"Proći ćemo kroz ovaj period i pobjednik će položiti zakletvu 20. januara 2021. godine, kao što je to bio slučaj svake četiri godine od 1793.", rekao je Mekonel i dodao: "Po svemu sudeći će biti sudskih sporova, zatim će se sastati elektorski koledž, a onda ćemo imati inauguraciju".

Emili Marfi, direktorka Agencije u čijoj je nadležnosti proces tranzicije koju je postavio Donald Trump, odbija da ga otpočne.

Agencija Reuters izvijestila je da Bajden i njegov tim zbog toga razmatraju pokretanje sudskih procesa protiv Uprave.

Portparolka Uprave je rekla da neće početi proces tranzicije sve dok Bajdenova pobjeda ne bude i pravno potvrđena, ali nije jasno kada bi to moglo da bude jer u nekim državama i dalje traje brojanje glasova.

Emili Marfi, direktorka Uprave za opšte poslove
Emili Marfi, direktorka Uprave za opšte poslove

Ishod izbora, međutim, nije toliko neizvjestan, a mediji su u subotu proglasili Bajdenovu pobedu na osnovu svojih projekcija.

Trump odbija da prizna poraz na izborima, a njegova kampanja je podnijela tužbe protiv saveznih država i tvrdi da je glasanje i brojanje glasova bilo neregularno, iako nisu izneli dokaze za to.

Trump se nada da će uz pomoć tužbi uspjeti da preokrene ishod izbora.

Lider republikanca u Senatu Mič Mekonel je ocijenio da Tramp ima "stoprocentno pravo da traži da se istraže potencijalne neregularnosti i da iscrpi sve pravne opcije"

Za to vreme, izabrani predsjednik i potpredsjednica SAD, Joe Biden i Kamala Harris, počeli su sa realizacijom svojih planova i održali sastanak sa grupom eksperata o tome kako da se zaustavi širenje koronavirusa.

Bajdenova kampanja takođe traži način da sarađuje sa Trampovom administracijom u procesu tranzicije vlasti.

Džen Psaki iz Bajdenovog tranzicionog tima napisala je na Tviteru da "američka nacionalna bezbjednost i ekonomski interesi zavise od federalne vlade i njene spremnosti da pokaže da poštuje volju naroda i krene u mirnu tranziciju vlasti".

Šta radi Uprava za opšte poslove?

Kada se pobjednikom proglasi neki od kandidata, Uprava za opšte poslove treba da obezbedi podršku tranzicionom timu novog predsednika - od kancelarija, računara, do plata i službenih email adresa. Sve to će ove godine koštati 9,9 miliona dolara.

Takođe, zvaničnici Bajdenove administracije treba da predaju dokumente o svojim finansijama i popune formulare o sukobu interesa, prije nego što stupe na dužnost u bilo kojoj vladinoj agenciji.

Nevladina organizacija Centar za predsjedničku tranziciju takođe je apelovao na Trumpovu administraciju da odmah krene u proces predaje vlasti.

"Kampanja je bila žestoka, ali istorija je puna primjera predsjednika koji su i poslije takve kampanje pomagali svojim političkim protivnicima", navodi se u saopštenju.

XS
SM
MD
LG