Linkovi

Biden odabrao Ronalda Klaina za šefa osoblja Bijele kuće u predstojećoj administraciji


Arhiva - Robert Klejn (L) i Džozef Bajden (D) tokom susreta o krizi koju je izazvala epidemija ebola; novembar 2014 (Foto: REUTERS/Larry Downing)
Arhiva - Robert Klejn (L) i Džozef Bajden (D) tokom susreta o krizi koju je izazvala epidemija ebola; novembar 2014 (Foto: REUTERS/Larry Downing)

Džozef Bajden, izabrani predsjednik Sjedinjenih Država, odabrao je dugogodišnjeg pomoćnika Ronalda Klaina za šefa osoblja Bijele kuće u predstojećoj administraciji, saopštio je tranzicijski tim Biden-Harris. 

Ron je neprocjenjiv saradnik tokom mnoštva godina koliko smo zajedno radili - uključujući i spasavanje američke ekonomije od jednog od najvećih padova u našoj istoriji tokom 2009. Kasnije smo, 2014, prevazišli tešku vanrednu situaciju u javnom zdravstvu", naveo je Biden u saopštenju.

Izabrani predsjednik SAD-a je u objavi ukazao da Klejn ima bogato iskustvo i sposobnost za rad sa ljudima, kako je precizirao, širokog političkog spektra.


"To je upravo ono što je potrebno šefu osoblja Bijele kuće dok se suočavamo sa krizom i pokušavamo da objedinimo našu zemlju", navedeno je u saopštenju tima za tranziciju.

Ronald Klain je, reagujući na objavu tranzicijskog tima Biden-Harris, poručio da mu je ukazana najveća čast.

"Da budem u službi izabranog predsjednika u ovoj funkciji. Dirnut sam povjerenjem koje mi je ukazano. Radujem se što ću izabranom predsjedniku i potpredsedniku pomoći da okupe raznovrsan i talentovan tim Bijele kuće koji će se boriti za primjenu njihove ambiciozne agende za promjene i težiti da se prevaziđu podjele u našoj zemlji", poručio je Klain.

On će obavljati funkciju Bidenovog višeg savjetnika i trebalo bi da pomogne u formiranju vodećeg tima buduće američke administracije. Bio je angažovan kao viši savjetnik Biden-Harris kampanje. U okviru američke administracije, od 2009. do 2011. radio je kao šef osoblja bivšeg američkog potpredsjednika u vrijeme predsjednika Baraka Obame. Tadašnji američki potpredsjednik bio je Džozef Bajden.

Takođe, u administraciji bivšeg predsednika Baraka Obame predvodio je tim za borbu protiv ebole u periodu od 2014. do 2015.

Bidenovi razgovori sa savetnicima za tranziciju

Prije ove objave izabrani predsednik Biden se tokom dana sastao sa svojim savjetnicima za tranziciju u okviru planova za preuzimanje kontrole nad američkom vladom – kada bude zvanično imenovan na dužnost 20. januara 2021.

Izabrani predjsednik ranije je izjavio da bi neke od ključnih susreta tim povodom mogao da održi prije Dana zahvalnosti – koji se obilležava 26. novembra.

Lista Bidenovih savjetnika za tranziciju je puna je stručnjaka upoznatih sa problemima sa kojima će se izabrani predsjednik suočiti pošto bude preuzeo funkciju.

Ketlin Smit, potpredsjednica i direktorka Međunarodnog programa za bezbjednost u Centru za strateške i međunarodne studije, zadužena je za pregled aktivnosti Sekretarijata za odbranu.

Linda Tomas Grinfild, bivša pomoćnica državnog sekretara za afrička pitanja analizira rad State Departmenta, dok je Don Grejvs, izvršni direktor u “Ki banci” (KeyBank) zadužen za analizu Sekretarijata za finansije.

Marta Gimbel, viša menadžerka za ekonomska istraživanja u kompaniji “Šmit fjučurs” (Schmidt Futures) provjerava rad Savjeta ekonomskih savjetnika.

U trenucima dok izabrani predsednik nastavlja razmatranja u svom domu u gradu Vilmingtonu u državi Delaver – aktuelni predsjednik Donald Trump prisustvovao je obilležavanju Dana veterana na Nacionalnom groblju Arlington u blizini Vašingtona. To je ujedno i njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od prošlog četvrtka, kada je iznio niz neosnovanih optužbi o široko rasprostranjenoj izbornoj prevari.

Trump, republikanski kandidat, ne priznaje izborni poraz. On i njegova kampanja podnijeli su brojne tužbe osporavajući izborne rezultate u državama koje su ključne za ishod američkih predsjedničkih izbora. Aktuelni predsjednik nastoji da poništi predviđeni izborni trijumf demokratskog kandidata i obezbijedi drugi četvorogodišnji mandat u Bijeloj kući.

Putem društvene mreže Twitter svakodnevno objavljuje žalbe na ishod izbora – postavljajući komentare republikanaca koji podržavaju njegove tvrdnje o izbornoj prevari demokrata.

Ne nudeći validne dokaze, Trump tvrdi da su ga izborne neregularnosti i nepravilnosti u brojanju glasova, koštale izborne pobjede.

Sudovi su do sada odbacili svaku tužbu koju je podnio Trumpov tim – a očekuje se podnošenje dodatnih.

Prema nezvaničnim rezultatima – Džozef Bajden osvojio je više od 270 elektorskih glasova koji određuju ishod američkih predsjedničkih izbora. Demokratski kandidat trenutno po broju osvojenih glasova vodi u još dvije države Džordžiji i Arizoni, što bi mu na kraju moglo doneti prednost od 306-232.

Potencijalni Bajdenov rezultat mogao biti identičan onom koji je Trump ostvario na predsjedničkim izborima 2016. godine – kada je, neočekivano, pobijedio demokratsku kandidatkinju Hilari Klinton.

XS
SM
MD
LG