Linkovi

Najviši republikanci podržavaju Trumpa u osporavanju Bidenove pobjede


Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel obraća se novinarima nakon sastanka iza zatvorenih vrata na kom je Republikanska konferencija održala izbore za lidere, na Capitol Hillu u Washingtonu, 10. novembra 2020.

Ključni republikanski lideri u Washingtonu priklonili su se predsjedniku Donaldu Trumpu u njegovoj teškoj pravnoj borbi kako bi pokazali da je prevara s brojanjem glasova dovoljno raširena da bi se poništila projektovana pobjeda demokrate Joe Bidena na predsjedničkim izborima u SAD.

Biden je rekao da je to što Trump nije priznao izborne rezultate "sramota". Dodao je da još nije razgovarao sa liderom većine u senatu Mičom Mekonelom, koji tek treba da prizna Bidenovu pobjedu.

"Mislim da je cijela Republikanska stranka dovedena u položaj, sa nekoliko značajnih izuzetaka, da ih je aktuelni predsjednik blago zaplašio. Ali istovremeno je samo jedan predsjednik, on je predsjednik, imaćemo Elektorski koledž - oni će donijeti presudu u decembru", rekao je Biden novinarima u Vilmingtonu, Delaver.

Nekoliko sadašnjih republikanskih zakonodavaca i šira lista bivših republikanskih zvaničnika priznaju Bidenovu pobedu na prošlonedeljnim nacionalnim izborima.

Ali Mekonel, zajedno sa liderom republikanske manjine u Predstavničkom domu Kevinom Mekartijem, rekao je da Trump ne mora da prizna izbore dok njegova kampanja podnosi tužbe navodeći nepravilnosti prilikom glasanja i brojanja glasova.

"Sve dok Elektorski koledž ne glasa, svako ko se kandiduje za svoju funkciju može iscrpiti svoje rezerve oko brojanja pred bilo kojim sudom odgovarajuće jurisdikcije", rekao je Mekonel novinarima u utorak. "Nije neobično. Ne bi trebalo da bude alarmantno".

"U jednom trenutku, konačno ćemo saznati ko je potvrđen u svakoj od ovih država, a Elektorski koledž će odrediti pobjednika“, rekao je Mekonel. "I ta osoba će položiti zakletvu 20. januara".

Na pitanje u utorak u State Departmentu da li bi sarađivao sa timom izabranog predsjednika Bidena na tranziciji, državni sekretar Majk Pompeo rekao je novinarima: "Uslijediće nesmetan prelazak na drugu Trumpovu administraciju".

Do sada je Trump izgubio prvih pet parnica o kojima je odlučivano, dok bi možda o još tuce sudije trebalo da odlučuju širom zemlje. Politički analitičari kažu da čak i ako Trump bude uspješan u nekim od preostalih tužbi, ukupan broj glasova koji bi se promijenio u nekolicini država ne bi poništio Bidenovu pobedu.

Pobjednički trend Bidena u trci za zvanje 46. predsjednika zemlje postao je očigledan 7. novembra, kada se ishod u istočnoj državi Pensilvanija naklonio u njegovu korist, dajući mu više od 270 glasova potrebnih u Elektorskom koledžu, koji odlučuje o ishodu predsjedničkih izbora u SAD , a ne direktno glasanje građana.

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer predvidio je da će predsjednikovi pravni napori malo toga donijeti.

"Ne pogriješite u vezi s tim - da ovo nije jedna država u kojoj postoji razlika od 597 glasova", kao što je bilo na Floridi tokom spornih izbora 2000. godine, rekao je demokratski zakonodavac novinarima u utorak.

"To su mnoge države u kojima postoji desetine hiljada glasova", rekao je Šumer. "A republikanci nemaju pravni slučaj. Politički su izbezumljeni. Ali to im neće donijeti nikakav uspjeh na sudovima".

Do sada Trump nije priznao poraz niti je pozvao Bidena da razgovara o spornim izborima. Umjesto toga, američki lider, koji je sada vjerovatno treći predsjednik u poslednje četiri decenije koji je izgubio kandidaturu za reizbor nakon jednog mandata u Bijeloj kući, objavio je niz zahtjeva na Twittteru tvrdeći da je bilo izborne prevare.

"POGLEDAJTE ZLOUPOTREBE U BROJANJU GLASOVA I, KAO I U VEZI SA RANOM VAKCINOM, SJETITE SE DA SAM VAM TAKO REKAO", napisao je Trump velikim slovima u utorak ujutro.

"DOGAĐA SE VELIKI NAPREDAK. REZULTATI POČINJU DA PRISTIŽU NAREDNE NEDJELJE. NAPRAVIMO AMERIKU PONOVO VELIKOM", naveo je u drugom tvitu.

Republikanski senator Mit Romni iz Jute, koji je 2012. izgubio predsjedničku trku od bivšeg predsjednika Baraka Obame, kao i nekolicina drugih republikanskih zakonodavaca, čestitali su Bidenu, ali većina je ili ohrabrila Trumpove izazove ili ostala nijema povodom Bidenove pobjede.

Lider senatske manjine Kevin Mekarti rekao je za Fox News u nedjelju: "Imali smo najkonkurentniju predsjedničku trku u našoj modernoj istoriji. Zbog toga treba prebrojati svaki glas, svako ponovno prebrojavanje da se obavi, i treba čuti svaki prigovor".

Drugi pristalica Trumpa, senator Lindzi Grejm iz Južne Karoline, rekao je: "Ovo su sporni izbori. Mediji ne odlučuju ko će postati predsjednik, da jesu, nikada više ne biste imali republikanskog predsjednika".

"Ne priznajte, gospodine predsjedniče, borite se žestoko“, rekao je Grejm za Fox News.

Sekretar za pravosuđe, Vilijam Bar, ovlastio je 92 federalna tužioca širom zemlje da podnose vjerodostojne tužbe za nezakonito postupanje, iako se do danas nisu pojavili navodi o nepravilnostima koji bi promijenili rezultat izbora.

Otprilike desetak državnih tužilaca izjavilo je da podržavaju pravni napor koji se čeka pred Vrhovnim sudom SAD da se u Pensilvaniji iz brojanja izbace glasački listići koji su primljeni nakon dana izbora 3. novembra. Ali mali broj glasova koji bi time mogao biti pogođen ne bi bio dovoljan da promijeni ishod u toj državi.

U Džordžiji je Bidenovo vodstvo od 12.293 glasa nad Trumpom dovoljno tijesno da će biti izvršeno ponovno brojanje glasova. Međutim, državni sekretar Džordžije Bred Rafenspergerg, najviši zvaničnik za izbore u državi, naglasio je da je malo vjerovatno da će se tamo promijeniti ishod.

Neki republikanci koji više nisu na funkciji pozivali su Trumpa da prihvati realnost svog gubitka.

Grupa od 31 bivšeg republikanskog člana Kongresa - mnogi od njih glasni kritičari predsjednika - osudila je Trumpove navode o prevari u otvorenom pismu koje ga je pozvalo da prizna.

Četiri bivša šefa Unurašnje bezbjednosti - republikanci Tom Ridž i Majkl Čertog i demokrate Dženet Napolitano i Džeh Džonson - rekli su da Trumpove pravne tvrdnje ne bi trebalo da odlažu Bidenov prelazak na vlast, koji će, osim ako Trump ne preokrene ishod, biti ozvaničen kada Biden bude inaugurisan 20. januara.

"U svakom vjerodostojnom pogledu, državni izborni službenici bili su marljivi prilikom sprovođenja fer, legalnog i pouzdanog glasanja - od okruga po okruga, od države do države", sapštilo je četvoro bivših sekretara za unutrašnju bezbjednost u otvorenom pismu.

"Predsjedniku Trampu se obezbjeđuje korist od poštenog procesa i pravo na podnošenje pravnih tužbi i zahtijevanje ponovnog brojanja u određenim državama, ali njegova pravne tvrdnje ne mogu i ne smiju spriječiti početak procesa tranzicije".

Biden je počeo da planira rane dane na funkciji svoje administracije, posebno kako da zaustavi pandemiju koronavirusa koja je prema Univerzitetu Džons Hopkins ubila više od 238.000 Amerikanaca.

Dok je proglašavao pobjedu u subotu uveče, rekao je: "Vrijeme je da se ukloni oštra retorika, da se snizi temperatura, da se ponovo vidimo, da ponovo čujemo jedni druge".

XS
SM
MD
LG