Linkovi

Bush: 'Kosovari su sad neovisni'


Američki predsjednik George Bush izjavio je da su "Kosovari sada neovisni", zastavši korak od službenog priznanja neovisnosti Kosova. U intervjuu za televiziju NBC Bush je rekao: "Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati danas. Kosovari su sada neovisni. To je nešto za što sam se zalagao zajedno s mojom vladom", izjavio je američki predsjednik.

Srbija i Rusija smatraju da je proglašavanje neovisnosti Kosova nezakonito no na sinoćnjoj, izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti, održanoj iza zatvorenih vrata, Moskva se nije uspjela izboriti za poništavanje deklaracije o neovisnosti. Rusija i Srbija zatražili su održavanje druge, otvorene sjednice na kojoj će danas, kako se očekuje, sudjelovati i srbijanski predsjednik Boris Tadić. U zajedničkoj izjavi koju su potpisali predstavnici Britanije, Francuske, Hrvatske, Belgije, Italije, Njemačke i Sjedinjenih Država u svjetskoj organizaciji stoji da je prijedlog Ujedinjenih naroda o neovisnosti Kosova uz nadzor međunarodne zajednice jedina održiva opcija za održivu stabilnost i sigurnost regije.

U Briselu su se sastali ministari vanjskih poslova Europske unije u pokušaju postizanja konsenzusa oko Kosova. Šest zemalja Unije – Španjolska, Cipar, Bugarska, Grčka, Rumunjska i Slovačka – usprotivili su se neovisnosti Kosova. Očekuje se da će Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i Sjedinjene Države brzo priznati Kosovo.

Dok kosovski Albanci slave diljem svijeta, Srbi održavaju prosvjedne skupove protiv neovisnosti Kosova, uključujući demonstracije na newyorškom Times Squareu i u Mitrovici gdje su bačene ručne bombe na zgrade Europske unije i Ujedinjenih naroda. U Beogradu je sinoć napadnuto slovensko veleposlanstvo, a zabilježeni su izgredi ispred američke ambasade i restorana McDonalds.

XS
SM
MD
LG