Linkovi

Britanija, Francuska i Sjedinjene Države ne smatraju da je državnost Kosova 'opasni presedan'


Predsjednik Srbije izjavio je jučer pred Vijećem sigurnosti da je proglašenje državne neovisnosti od strane Kosova ilegalno te da ono krši suverenitet i teritorijalni integritet njegove zemlje. Bez obzira na srbijanska traženja, nekoliko je članica Vijeća sigurnosti iskazalo podršku novoj državi na Balkanu.

Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je na izvanrednoj sjednici Vijeća sigurnosti da priznanje državnosti Kosova predstavlja opasan presedan.

'Na svijetu postoji više desetaka potencijalnih Kosova, i sva ona čekaju da secesija postane stvarnost i prihvatljiva norma u međunarodnim odnosima. Najozbiljnije vas upozoravam na opasnost od eskalacije niza postojećih sukoba, te na izbijanje novih,' – rekao je Boris Tadić. On je ponovio da je njegova vlada odlučna u želji da se pronađe mirno i pregovorima postignuto rješenje, te je naglasio da Beograd neće upotrijebiti silu.

No, Tadić je također rekao da Beograd nikad neće priznati neovisnost Kosova. On je pozvao glavnog tajnika svjetske organizacije da proglasi državnost Kosova ništavnom.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izjavio je da tako nešto ne spada u nadležnost Ureda glavnog tajnika. 'Nezavisnost Kosova priznata je od niza država. Podsjećam da je diplomatsko priznanje odluka svake pojedine države, te da o tome ne odlučuje Ured glavnog tajnika Ujedinjenih naroda' – rekao je ban Ki-moon. U vezi tvrdnje Beograda da je odluka kosovske vlade da proglasi državnu neovisnost ilegalna, Ban Ki-moon je rekao da on ne odlučuje o tome što je ilegalno a što nije.

Britanija, Francuska i Sjedinjene Države odbacile su Tadićevu tvrdnju da ovaj slučaj predstavlja 'opasan presedan' – naglasivši da je Kosovo poseban slučaj, koji je posljedica krvavog raspada Jugoslavije a razmatra se u sjeni činjenice da je Srbija krajem devedesetih izvršila etničko čišćenje albanske većine.

Ruski predstavnik u Vijeću sigurnosti nazvao je odluku vlade Kosova 'prijetnjom miru i sigurnosti na Balkanu', dok se Kina založila za nastavak pregovora.

Jučerašnje je izvanredno zasjedanje završilo nakon dva i pol sata, bez sporazuma o mogućoj rezoluciji Vijeća sigurnosti ili pak o zajedničkoj izjavi. Srbijanski ministar vanjskih poslova objavio je da Beograd iz zemalja koje su priznale Kosovo povlači svoje veleposlanike, te ih zove u Beograd na konzultacije.

XS
SM
MD
LG