Linkovi

17 od 27 članica Europske unije priznalo ili će uskoro priznati državnost Kosova


Poslije fešte u Prištini i divljanja na ulicama Beograda – što su dvije strane odluke o proglašenju nezavisnosti Kosova – radni je ponedjeljak u Bruxellesu bio prilika za prvo zbrajanje računa. 17 od 27 članica EU priznalo je ili će jako skoro priznati najnoviju europsku državu - potvrdio je njemački ministar vanjskih poslova nakon redovnog sastanka šefova diplomacija članica EU.

Među njima su velike – Francuska je to učinila odmah, slijede je Njemačka, Italija, Velika Britanija. Belgija će formalnost obaviti za koji dan a skandinavske zemlje za tjedan, dva.

Španjolska je odlučna da se ovakav korak neće dogoditi, makar ne prije parlamentarnih izbora i javnog isticanja regionalnih vlasti u Baskiji da bi i oni mogli dobiti nazavisnost kada se za nju izborilo Kosovo. Rumunji ne žele naškoditi susjednoj Srbiji i tvrde da je proglašenje nezavisnosti nelegalan čin. Bugari smatraju da se ne trebaju isuviše obazirati jer ipak nemaju problematičnih regija pa ne moraju brinuti za interese susjeda, dok su Mađari najavili priznanje ali na način da ne razljute one preko granice. Slovačka će čekati, Cipar je decidiran s porukom „nikada“ misleći na tursku polovicu otoka koja je još van zajednice.

Izgleda da će se lančana reakcija priznanja događati tokom veljače, za neke zemlje i u ožujku.

Možda je prerano za spekuliranje ali biti će interesantno pratiti koje će moduse iznalaziti Unija jednoga dana kada Kosovo počne pregovore o članstvu. Problem će stvarati i ispuni li Srbija prijetnje o prekidu svih veza s Kosovom čime se krše bitni preduvjeti za integracije, suradnja u regiji, energetska zajednica i zona slobode trgovine, CEFTA.

Kako reagira srbijansko susjedstvo najbolje ilustrira izjava crnogorskog ministra vanjskih poslova nakon sastanka s euro-trojkom. "Kosovo ćemo priznati tek kada se uvjerimo da time nećemo ugroziti sigurnost Crne Gore" - kazao je Milan Roćen.

Naravno, predsjedajuća država, Slovenija, ne bi bila predsjedajuća država da na sastanku s jednom zaista aktualnom i složenom temom kao što je Kosovo ipak nije provukla novo priopćenje o obavezi Hrvatske da na članice Europske unije ne primjenjuje sve aspekte ZERP-a.

Povjerenik za proširenje Olli Rehn optimistički je najavio "skoro političko rješenje“. Okviri rješenja nepoznati su.

XS
SM
MD
LG