Linkovi

U Beogradu zapaljeno američko, a demolirano hrvatsko veleposlanstvo


Prosvjednici protiv neovisnosti Kosova divljaju po Beogradu, paleći, demolirajući i pljačkajuci veleposlanstva, banke i prodavaonice.

Jedna osoba je izgubila život u neredima kada su stotine nasilnih prosvjednika protiv neovisnosti Kosova zapalili američko veleposlanstvo i uništili veleposlanstvo Republike Hrvatske u ulici Kneza Miloša u središtu Beograda.

U zapaljenom američkom veleposlanstvu nađeno je spaljeno tijelo, potvrdila je jedna službenica veleposlanstva beogradskoj B92 televiziji. Neslužbeno se saznaje kako nađeno tijelo, čiji identitet nije poznat, nije bilo od službenika veleposlanstva.

U sukobima na ulicama Beograda u četvrtak poslijepodne i do kasno navečer, povrijeđeno je oko 150 ljudi, od kojih više od 30 policajaca, javili su beogradski elektronički mediji. Većina je pretrpjela lakše ozljede.

U najvećim prosvjedima i neredima u Beogradu od nedjelje, kada su albanski zastupnici u parlamentu Kosova jednostrano proglasili neovisnost od Srbije, grupe mladih ljudi počele su razbijati prozore i bacati upaljene baklje na američka i hrvatska veleposlanstva, čije zgrade u to vrijeme nisu imale skoro nikakvu zaštitu srbijanske policije.

Vatrogasci su ugasili požare u američkom veleposlanstvu, gdje je gorilo prizemlje i prvi kat, i u kući do hrvatskog veleposlanstva, koje se nalazi nedaleko ambasade Sjedinjenih Država.

Prosvjednici su zapalili državnu zastavu na veleposlanstvu i demolirali zgradu hrvatskog veleposlanstva, u kojoj nije bilo službenika.

Policajci su upotrijebili suzavac kako bi rastjerali nasilne prosvjednike.

Vandali su napali i veleposlanstva Njemačke i Kanade u ulici Kneza Miloša.

Prosvjednici su kamenovali i veleposlanstva Velike Britanije, Turske i Belgije.

Jedan od restauranta McDonald’s, koji je već bio demoliran u neredima u nedjelju, ovoga puta je zapaljen.

Tijekom večeri, vandali su divljali najstrožim središtem Beograda, rušeći svu prometnu signalizaciju i paleći kontejnere za smeće.

Huligani su razbijali izloge i pljačkali prodavaonice luksuzne robe i predstavništva stranih banaka - javile su televizijske postaje.

XS
SM
MD
LG