Linkovi

Prištini stiže 'malo čestitki i puno upozorenja'


Nezavisnost Kosova završetak je raspada Jugoslavije - kaže se u priopćenju njemačkog Ministarstva vanjskih poslova. Njemačka će, očekuje se, biti među većinom u EU koja će - možda već danas ili u dolazećim danima - priznati Kosovo.

Kosovo je glavna tema redovnog sastanka šefova diplomacija 27 članice EU. Države će tek nakon razmjene informacija iza zatvorenih vrata o onome što se događa dalje od kulisa razdraganih ljudi na ulicama gradova - od Prištine do Strasbougra - izaći s konačnim odlukama.

Naše ćemo priopćenje dati poslije sastanka - najavila je predstavnica britanskog Foreign Office-a. Danska, Austrija, zemlje Beneluxa i Finska će među prvima priznati najmlađu europsku državu. Neke će čekati – slovačka diplomacija namjerava prvo vidjeti kojim će se smjerom odvijati stvari na Kosovu i u širem okružju.

Zapravo, u ovom prvom danu po proglašenju nezavisnosti Prištini stiže malo čestitki i puno upozorenja. Na razboritost je pozvao Vatikan, europske institucije, međunarodna zajednica.

NATO-savez sazvao je izvanredan sastanak stalnog Vijeća. Za javnost, sve je u najboljem redu, u priopćenju glavni tajnik naglašava da na Kosovo nisu dovučena nova pojačanja niti je povećan stupanj uzbune.

Mnoge reakcije sadrže i element da proglašenje Kosova i reakcije na njega ne smiju voditi izolaciji Srbije. "Od najvećeg je značaja da Srbija ne zatvori vrata Europe i ne vrati se nazad u politiku izolacije" - riječi su predsjednika Europskg parlamenta uz isticanje "odluka da li ili ne priznati nezavisnost Kosova, sada kada je proglašena, neće biti diktirana prijetnajma nasiljem i radikalizacijom".

Iako službeni stav EU naglašava da je nezavisnost Kosova 'izuzetak, a ne buduće pravilo', odluka - ma koliko bila očekivana - izazvala je lančanu reakciju, od izjava u španjolskoj Baskiji da je slučaj Kosova predložak rješenju njihovog statusa pa do Abhazije i Osetije. Tu je i Republika Srpska.

Sada, sa svim ovim slikama na TV ekranima, nije zgorega sjetiti se svjedočenja u haškom Tribunalu za ratne zločine – svjedoci na suđenju Miloševiću potvrdili su da se on protivio proglašenju 'krajine' državom i njezinom formalnom otcjepljenju od Hrvatske kako se ne bi stvorio 'obrazac za Kosovo'.

******

Ovoga puta nije bio nogomet, kolona osamdestak automobila je uz glasno trubljenje i zastave prošla osamdesetak kilometara od Antwerpena do Bruxellesa slaveći proglašenje nezavisnosti Kosova. Fešta se nastavila u Bruxellesu uz naglašeno prisustvo policije. Svečarska je atmosfera bila u svim većim europskim gradovima s brojnijom populacijom Kosovara.

Iz NATO-saveza priopćenje glavnog tajnika uvjerava se da je za mirovne trupe stanje uobičajeno, nismo povećali ni broj trupa ni podigli stupanj uzbune no KFOR će brzo i čvrsto djelovati protiv svakoga tko bi mogao na Kosovo povratiti nasilje, poruka je Jaapa de Hoopa Schaffera uz apel za mir.

Slično se oglasio njemački šef diplomacije, njegov je francuski kolega, za ralzuku od većine, odmah čestitao Kosovarima, iz Londona je ocijenjeno kako je riječ o značajnom pomaku a iz Rima računaju na suzdržanost.

"Ponašajte se odgovorno, zadržite mir, stabilnost Kosova i Balkana je bitna“, riječi su visokog izaslanika za vanjsku i sigurnosnu politiku Javiera Solane. Ministri vanjskih poslova EU će na sutrašnjem sastanku primiti k znanju proglašenje a priznanje je ostavljeno članicama. To će u dolazećim danima učiniti većina – Irska je već priznala novu državu - s izuzetkom zemalja koje se plaše da će primjer Kosova pojačati separatističke zahtjeve nekih regija.

I jedan europski glas protiv: skupina stranaka krajnje ljevice iz Europskog parlamenta upozorava da je s Kosovom otvorena Pandorina kutija, „ne stvarajte opasan presedan, od BiH do Makeodnije, od Moldavije do Gruzije i Azerbejdžana, od Cipra do Rumunjske ili čak Španjoslke“, poručili su.

XS
SM
MD
LG