Linkovi

Dva demokrata i jedan republikanac najavili senatsku rezoluciju protiv slanja pojačanja u Irak


Dnevnik Los Angeles Times piše o prijedlogu rezolucije koji su u Senatu Sjedinjenih Država podnijela tri senatora, dva demokrata - Carl Levin i Joseph Biden - i jedan republikanac, Chuck Hegel, a koja iskazuje protivljenje slanju vojnih pojačanja u Irak.

Podsjetimo, predsjednik George Bush prošli je tjedan najavio da će u Irak uskoro otići dodatnih 21 500 vojnika i marinaca, kako bi se stabiliziralo stanje u Bagdadu i pokrajini Anbar.

Iako senatska rezolucija ne može zaustaviti predsjednikov plan, jer je on vrhovni zapovjednik oružanih snaga, Los Angeles Times piše da rezolucija 'predstavlja daljnji korak u otvaraju zakonodavnog fronta, kada je u pitanju američka misija u Iraku'.

Jedan od predlagača rezolucije, konzervativni senator Chuck Hegel, republikanac iz Nebraske izjavio je da 'će učiniti sve što može da blokira predsjednikov plan'. Rezolucija navodi da 'produbljenje vojnog angažmana u Iraku ne predstavlja interes Sjedinjenih Država' – piše Los Angeles Times.

******

Dnevnik Christian Science Monitor piše o tome kako takozvani kreditni rejting – koji posjeduje svaki stanovnik Sjedinjenih Država s kreditnom karticom ili bankovnim računom – sve češće predstavlja prepreku upošljavanju manjina, pogotovo Amerikanaca afričkog podrijetla.

Sve veći broj tvrtki odlučuje se za analizu financijskog 'backgrounda' ljudi koji se javljaju na natječaje za posao. Loš kreditni rejting posljedica je neredovitog i kasnog plaćanja računa, neotplaćivanja zajmova ili salda s kreditne kartice, ali i velike zaduženosti, u odnosu na ukupnu zaradu.

Po zakonu, kreditni se rejting smije razmotriti kao čimbenik pri upošljavanju jedino ako radno mjesto predviđa izravno poslovanje s novcem. Dnevnik iz Bostona navodi da, bez obzira na to, danas oko 35 posto američkih tvrtki to čini, dok je prije deset godina kreditni rejting razmatralo oko 10 posto tvrtki.

Sada je na sudu da odluči predstavlja li takva praksa rasnu diskriminaciju – naime statistika pokazuje da crnci imaju osjetno lošiji kreditni rejting od bijelaca. No, slab kreditni rejting – koji može biti posljedica gubitka posla, dugotrajnije bolesti ili razvoda – ne znači da je netko lopov, tvrde udruge za zaštitu građanskih prava.

Često je problem svojevrsna 'kvaka-22': da bi se popravio kreditni rejting, potreban je dobar posao, a da bi se našao dobar posao, potreban je odličan kreditni rejting' – piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG