Linkovi

Govor o stanju nacije - povijesni pregled


Predsjednik Bush danas će održati govor o stanju nacije pred oba doma Kongresa, članovima Vrhovnog suda, ministrima i visokim vladinim dužnosnicima. Obraćanje naciji prenosit će sve glavne američke televizijske mreže. Jim Bertel pripremio je osvrt na povijest i značaj ovog političkog događaja koji datira još od utemeljenja američke republike.

Govorom o stanju nacije predsjednik Bush nastavlja dugačku tradiciju komunikacije između izvršne i zakonodavne vlasti. Prema američkom Ustavu predsjednik mora izvijestiti Kongres o stanju nacije, o svojim političkim planovima i drugim pitanjima koja smatra potrebnima i važnima. Ustav ne daje druge naputke no predsjednikov govor održava se jednom godišnje i predstavlja svojevrsni politički ritual.

Tradiciju je započeo prvi predsjednik SAD George Washington koji je svoju govor iznosio osobno Kongresu. Treći predsjednik Thomas Jefferson svoje je izvješće o stanju nacije podnosio u pismenom obliku. Profesor povijesti na Sveučilištu American u Washington, Allan Lichtman, kaže da je Jefferson vjerovao da bi dolazak pred Kongres predsjedniku dao svojevrstan 'kraljevski izgled' - što jedan od utemeljitalja mlade republike nije želio.

"Stoga je Jefferson 1801. godine odlučio da neće osobno držati govor pred Kongresom već će podnositi pismeno izvješće. Ta praksa potrajala je godinama, sve do predsjednika Woodrowa Wilsona" - objašnjava Lichtman.

Predsjednik Wilson došao je u Kongres 1913. godine kako bi iznio svoj prijedlog ekonomske regulative. Slijedeći predsjednik koji je osobno držao govor o stanju nacije bio je Franklin Roosevelt, a uživo ga je prenosio radio.

Povjesničar Stephen Wayne, stručnjak za američke predsjednike na Sveučilištu Georgetown u Washingtonu, kaže: " Govor o stanju nacija postao je način iznošenja predsjednikovih ciljeva, njegovih uspjeha i nade za budućnost. To je dio naše političke tradicije. Govor ima svečarski prizvuk i obično ide u prilog predsjendiku."

Abraham Lincoln je u svom govoru o stanju nacije napao ropstvo, a važne političke inicijative na taj su način objavili i Franklin Delano Roosevelt, Harry Truman i Lyndon Johnson. Ove godine predsjednik George Bush će pokušati zadpbioti podršku javnosti za svoje zakonodavne inicijative kao i za misiju u Iraku - nakon što je prošle godine njegova stranka poražena na izborima za Kongres.

Stručnjaci kažu da su izbori u studenome bili referendum o predsjednikovoj politici u Iraku.

XS
SM
MD
LG