Linkovi

Predsjednik Bush najavio slanje pojačanja u Irak; preuzeo odgovornost za 'počinjene greške'


Predsjednik George Bush je u televizijskom obraćanju naciji predstavio svoj plan za Irak, koji uključuje slanje vojnih pojačanja i dodatnu ekonomsku pomoć. Kako iz Bijele kuće javlja Paula Wolfson, predsjednik sada mora uvjeriti prilično skeptični Kongres te vrlo skeptičnu američku javnost – da su ove promjene u strategiji zaista potrebne.

Predsjednik je novu strategiju za Irak predstavio u dugo očekivanom govoru naciji. 'Nova će strategija promijeniti smjer naše misije u Iraku, i pomoći će nam u našoj borbi protiv terorizma' – rekao je američki predsjednik. On ne smatra upitnim da su ulozi u Iraku izuzetno visoki, te da Amerika mora ispraviti pogreške koje je u Iraku učinila prošle godine. Predsjednik je najavio nov smjer.

'Situacija u Iraku je neprihvatljiva za američku javnost. Sadašnja je situacija neprihvatljiva i za mene. Naši se vojnici hrabro bore. Učinili su sve što je od njih zatraženo. Za počinjene greške sam je odgovoran' – rekao je gospodin Bush.

Predsjednik smatra da će se misija u Iraku početi pozitivnije odvijati ako se u Irak pošalje pojačanje od 21 tisuće i 500 dodatnih vojnika i marinaca. Sada u Iraku služi oko 130 tisuća američkih vojnika. Većina pojačanja otići će u Bagdad, gdje će služiti zajedno s iračkim vojnicima, u nastojanju da se smiri vjersko nasilje između sunita i šijita. Dio pojačanja bit će upućen u pokrajinu Anbar, na zapadu Iraka, koja je postala bazom terorista iz al-Qaide.

Predsjednik Bush je inače pod snažnim pritiskom da vojsku počne vraćati kući, a ne da u Irak šalje nove američke snage. No, predsjednik smatra da je povećanje vojnih efektiva u Iraku – na kraći rok – potrebno kako bi se spriječio kolaps demokratski izabrane iračke vlasti te kako bi se osigurala konačna američka pobjeda u toj zemlji.

'Ako ojačamo našu podršku vojsci, u ovom kritičnom trenutku, pomoći ćemo Iračanima da zaustave nasilje. Time će se i ubrzati konačni dan povratka naših vojnika kući' – rekao je predsjednik Bush.

Ovu je strategiju predsjednik pokušao i ranije – prošle godine su u Bagdad upućena američka pojačanja. Predsjednik je napomenuo da su američki vojni zapovjednici u Iraku upoznati s njegovim planom, te da se neće ponoviti pogreške iz prošlosti. Predsjednik je dodao da je irački premijer Nouri al-Maliki uvjeravao Bijelu kuću da se više neće tolerirati političko odnosno vjersko miješanje kada je u pitanju stabilnost zemlje i red.

'Premijeru i drugim iračkim čelnicima jasno sam dao na znanje da američka misija neće biti beskrajna. Ako iračka vlada ne ispuni svoja obećanja, ona će izgubiti podršku američkog naroda, kao i vlastitog naroda' - rekao je predsjednik Bush.

Predsjednik je također pozvao Iraku susjedne zemlje da pomognu vladi Nourija al-Malikija. Također je jasno poručio da će Sjedinjene Države pronaći i uništiti mreže podrške teroristima i iračkim pobunjenicima, koje postoje u Iranu i Siriji.

Gospodin Bush je upozorio da će u Iraku biti novih žrtava, čak ako se i njegov plan bude savršeno provodio. No, on je napomenuo da je uvjeren da će revidirana strategija dovesti Ameriku i Irak bliže uspjehu. 'Amerika je angažirana u novoj vrsti sukoba, koji će utjecati na tijek stoljeća koje počinje. Amerika u toj borbi može odnijeti pobjedu i tako će na kraju i biti' – rekao je predsjednik Bush.

Predsjednikov govor dolazi u trenutku kada ispitivanja javnog mnijenja ukazuju na sve slabiju podršku ratu u Iraku. Anketa dnevnika USA Today i tvrtke Gallup pokazuje da 72 posto Amerikanaca ne podržava predsjednikovu politiku u Iraku.

Demokratska stranka je u studenom osvojila većinu u oba doma Kongresa najvećim dijelom zbog njezine kritičnosti prema vladinoj politici u Iraku. Čelnici Demokratske stranke upozorili su prije sinoćnjeg predsjednikova govora da je za njih slanje novih pojačanja – neprihvatljivo. Predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi zamjerila je predsjedniku Bushu što nije tražio mišljenje Kongresa, kada je revidirao strategiju za Irak. 'Naše je protivljenje njegovoj politici bilo ignorirano' – rekla je Nancy Pelosi.

'Predsjednikov će prijedlog biti razmotren, na objektivan način. Na kongresnim svjedočenjima će se ustanoviti kakva je zaista u Iraku situacija. Nakon toga, glasat ćemo o predsjednikovom prijedlogu' – rekla je gospođa Pelosi.

Bijela kuća danas počinje promotivnu kampanju u korist predsjednikova prijedloga. Članovima Kongresa obratit će se šefica američke diplomacije Condoleezza Rice i ministar obrane Robert Gates. Predsjednik danas posjećuje jednu od najvećih američkih vojnih baza – u Fort Benningu u saveznoj državi Georgija.

******

Na predsjednikov govor reagirali su i drugi članovi Kongresa. Demokrati su jednoglasni u odbijanju ideje da se u Irak šalju pojačanja, te tvrde da je došlo vrijeme za postupno povlačenje vojske iz te zemlje. Službeni odgovor Demokratske stranke na predsjednikov govor dao je senator iz Illinoisa Richard Durbin koji je rekao da pojačanje od 21 tisuće vojnika neće zaustaviti građanski rat u Iraku.

'U isto vrijeme u opasnost se stavljaju životi naših vojnika, povrh sadašnjih tri tisuće poginulih' – rekao je Durbin. On je dodao da je nakon 4 godine dugog američkog angažmana, došlo vrijeme da Iračani sami brani svoju zemlju, te da se oni trebaju angažirati na raspuštanju raznih paravojnih snaga i odreda smrti, koji su odgovorni za nasilje u Iraku.

Čelnik republikanaca u Zastupničkom domu, John Boehner izjavio je da plan predsjednika Busha predstavlja 'najbolju šansu da se u Iraku konačno postigne pobjeda', što – kako je rekao – 'američki narod želi i očekuje'.

Međutim, nekoliko republikanskih senatora izjasnilo se protiv slanja pojačanja. Senator Norm Coleman izjavio je da će u opasnost biti stavljeni novi životi vojnika, te da ih ne treba slati u središte vjerskog sukoba.

XS
SM
MD
LG