Linkovi

Bijela kuća se nada da će predsjednikov Govor o stanju nacije pridobiti dio javnosti za novu strategiju u Iraku


Najnovija istraživanja javnog mnijenja pokazuju da će predsjedniku Georgeu Bushu biti zaista teško uvjeriti američku javnost da vlada vodi dobru politiku u Iraku. Ove za Bijelu kuću nepovoljne ankete objavljene su tek nekoliko dana prije godišnjeg Govora o stanju unije, kojeg će predsjednik održati u srijedu, u Kongresu Sjedinjenih Država.

Dvije nedavno objavljene ankete pokazuju da je položaj predsjednik George Busha, kao i Republikanske stranke u Kongresu, vrlo oslabljen – prvenstveno zbog nezadovoljstva javnosti stanjem u Iraku. Prema istraživanju koje su proveli dnevnik USA Today i tvrtka Gallup, 70 posto ispitanika ne slaže se predsjednikovom politikom u Iraku. Prema anketi koju je provelo sveučilište George Washingtton, 64 posto ispitanika smatra da se Amerika 'kreće u krivom pravcu'.

Celinda Lake, stručnjakinja Demokratske stranke za istraživanje javnog mnijenja objašnjava ovaj posljednji rezultat na ovaj način: 'Amerikanci žele da se politika njihove vlade u Iraku promijeni, no oni ne podržavaju ideju trenutačnog povlačenje iz Iraka'.

"Irak se navodi kao problem broj jedan. Ljudi žele promjenu pravca, ponekad to žele na dramatičan način, međutim osjeća se ipak i opreznost, u vezi s načinom na koji bi se promjena trebala izvesti. Zapravo, anketa ukazuje na vrlo izraženu opreznost" - primjećuje Celinda Lake.

Prema anketi sveučilišta George Washington, 21 posto ispitanika podržava predsjednikov nedavno objavljeni plan da se u Irak pošalju nova pojačanja. 32 posto ispitanika smatra da je sadašnji broj vojnika u Iraku – dovoljan. Oko 28 posto ispitanika smatra da bi se američka vojska trebala povući u roku od godinu dana, dok 16 posto misli da bi se američki vojnici odmah trebali povući.

Predsjednik Bush priprema se ovih dana za tradicionalni Govor o stanju nacije, izlaganje u kojem američki predsjednik govori o svojim planovima za sljedeću godinu te onom što je postignuto u protekloj. Bijela kuća se nada da će nakon ovog govora možda ojačati podrška slanju pojačanja u Irak.

Jer, demokrati a i mnogi republikanci upozoravaju da – u ovom trenutku – ovaj plan nema javnu podršku. Demokratski senator Joseph Biden nedavno je izjavio da se predsjednik, kao i Kongres, trebaju prisjetiti iskustva iz rata u Vijetnamu, odnosno koliko je taj sukob podijelio Ameriku. "Mislim da je cijela zemlja tada naučila jednu lekciju – bez obzira da li je netko išao u rat ili ne, da li se protivio ili podržavao taj rat. Ono što smo tada naučili je to da vanjska politika mora uživati podršku naroda. Građani na nju moraju pristati. Nadam se, kada je u pitanju Irak, da još nije kasno" - rekao je senator Biden.

Neki demokrati – čija je stranka sada većina u oba doma Kongresa – predlažu ukidanje financiranja vojnih snaga koje se u Irak šalju kao pojačanje. No, stručnjaci upozoravaju da bi ovakva odluka bila politički riskantna za Demokratsku stranku. Evo kako je ovu ideju nedavno komentirao James Thurber, direktor Centra za istraživanje Kongresa i američkog predsjedništva pri Sveučilištu American, ovdje u Washingtonu: "To bi bio vrlo riskantan potez. Mislim da građani žele da naša vojska ode iz Iraka. 75 posto želi da se to dogodi u roku od godine ili dvije. 17 posto građana podržava slanje dodatnih snaga. Javnost podržava demokrate, no ova je stranka vrlo zabrinuta što bi značilo kada bi se u Kongresu blokiralo financiranje misije u Iraku. Zamislite kako bi izgledalo kada bi se sreli s roditeljima poginulih vojnika, i najavili da će prestati financirati daljnju misiju."

Predsjednik Bush u niz je navrata dao na znanje da je svjestan raširenog nezadovoljstva u vezi misije u Iraku. On je rekao da je iračkoj vladi poručio da američki angažman neće biti beskonačan, te da treba početi izvršavati vlastite odgovornosti.

XS
SM
MD
LG