Linkovi

Senator Biden: 'Nova strategija predsjednika Busha prema Iraku nije rješenje, već tragična pogreška'


Čelnik senatskog Odbora za vanjsku politiku Joseph Biden opisao je novu strategiju predsjednika Busha prema Iraku ne kao rješenje, već kao - citiramo – tragičnu pogrešku". Na istom saslušanju, pred kojim se pojavila i državna tajnica Condoleezza Rice, republikanski senator Chuck Hagel, koji je donedavno obavljao dužnost predsjedatelja Odbora, rekao je kako se protivi planu predsjednika Busha, nazivajući ga "najozbiljnijim vanjskopolitičkim fijaskom od Vijetnamskog rata naovamo".

Na predsjednikov govor reagirali su i drugi članovi Kongresa. Demokrati su jednoglasni u odbijanju ideje da se u Irak šalju pojačanja, te tvrde da je došlo vrijeme za postupno povlačenje vojske iz te zemlje. Službeni odgovor Demokratske stranke na predsjednikov govor dao je senator iz Illinoisa Richard Durbin koji je rekao da pojačanje od 21-e tisuće vojnika neće zaustaviti građanski rat u Iraku.

'U isto vrijeme u opasnost se stavljaju životi naših vojnika, povrh sadašnjih tri tisuće poginulih' – rekao je Durbin. On je dodao da je nakon 4 godine dugog američkog angažmana, došlo vrijeme da Iračani sami brane svoju zemlju, te da se oni trebaju angažirati na raspuštanju raznih paravojnih snaga i odreda smrti, koji su odgovorni za nasilje u Iraku.

***

Irački dužnosnici su pozdravili novu strategiju, međutim, mnogi irački građani sumnjaju da će veći broj vojnika prekinuti ciklus nasilja. Sirijski dopredsjednik je izjavio kako strategija predsjednika Busha nije poziva i da samo dolijeva ulje na vatru. Iransko Ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da će povećavanje broja ameirčkih vojnika samo pogoršati situaciju.

"Europska i američka strana jednako su zabrinute radi situacije u Iraku", kaže u službenoj reakciji na televizijski govor predsjednika Busha njemačko Predsjedništvo EU. Predsjedništvo "naglašava potporu sigurnom, stabilnom i ujedinjenom Iraku, EU će nastaviti podržavati napore iračke Vlade u obnovi i stabilizaciji zemlje i spremna je povećati svoj doprinos do mjere koju zahtijeva i dozvoljava sigurnosna situacija na terenu; ključ do ujedinjene, federalne i demokratske iračke nacije prvenstveno je kod ljudi Iraka; na njima je dogovoriti principe suživota i dostići politički koncenzus o zajedničkoj budućnosti temeljen na pojačanom unutarnjem dijalogu; nastaviti ćemo podržavati sve napore koji vode pomirenju i dijalogu", zaključak je Predsjdništva EU, uz poziv susjednim zemljama da poštuju suverenitet Iraka doprinoseći procesu stabilizacije.

XS
SM
MD
LG