Linkovi

Amerikanci većinom protiv Busheve politike u Iraku


Američki senatori zatražili su od ministra obrane Roberta Gatesa da im objasni na temelju čega bi Washington trebao vjerovati iračkim obećanjima da će obuzdati nasilje kad im takvo obuzdavanje nije do sada uspijevalo. Gates i zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga, general Peter Pace jučer su nastupili pred senatskim Odborom za oružane snage gdje je vodjena rasprava o odluci predsjednika Busha da u Irak pošalje pojačanje od više od 20 tisuća vojnika.

General Pace je naglasio da se planirane operacije «bitno razlikuju» od dosadašnjih, jer su irački zapovjednici sada obećali da će se boriti protiv svih kriminalnih i nasilničkih skupina, neovisno o tome jesu li šiiti, ili suniti. Inače, u američkoj javnosti podrška ratu u Iraku i dalje pada, a zastupnici i senatori u Kongresu - koji sada kontroliraju demokrati – oštro kritiziraju predsjednikovu namjeru da šalje vojno pojačanje u Irak. Demokratski senator Edward Kennedy upitao je danas da li bi predsjednik bio spreman svoj najnoviji plan dati na glasanje u Kongres, na što je ministar obrane Gates dao negativni odgovor.

Više anketa pokazuje da se Amerikanci uglavnom protive politici predsjednika Busha u Iraku. Ankete koje su proveli televizijske mreže ABC i CBS – nakon što je predsjednik Bush održao govor u kojem je najavio slanje pojačanja u Irak – pokazuju da manje od 40 posto ispitanika podržava najnoviju odluku Bijele kuće. CBS bilježi da oko polovica ispitanika smatra da uspjeh u Iraku i dalje nije izgledan. ABC bilježi da 57 posto Amerikanaca vjeruje da Amerika gubi rat u Iraku.

Irački ministar vanjskih poslova Hoshyar Zebari izjavio je da je zgrada koju su napale američke snage u gradu Irbilu bila predstavništvo Irana u sjevernom Kurdistanu, koje je trebalo prerasti u konzulat. Koalicijske snage su izvršile raciju u toj zgradi i zadržale šest osoba koje su se tu nalazile optužujući ih za aktivnosti povezane s napadima na vojnike u Iraku. U medjuvremenu, jedan od zadržanih je pušten na slobodu.

XS
SM
MD
LG