Linkovi

Senatori iz obje stranke pozivaju predsjednika Busha da odustane od slanja pojačanja u Irak; razmotri druge opcije


Skupina senatora iz Republikanske i Demokratske stranke predložila je usvajanje rezolucije koja poziva predsjednika Georgea Busha da odustane od slanja pojačanja u Irak. Predsjednik je prije dva tjedna predložio slanje oko 21 tisuće dodatnih vojnika u Irak kako bi se stabilizirala situacija i okončalo nasilje između sunita i šijita.

Republikanski senator John Warner, koji je jučer predložio rezoluciju protiv slanja pojačanja, smatra da bi iračka vlada, a ne američka vojska, trebala biti odgovorna za zaustavljanje vjerskog nasilja. Warner je dodao da američke snage u Iraku ne mogu kvalitetno reagirati na 'bezumno i za nas teško razumljivo' vjersko nasilje – jer ne poznaju jezik a niti kulturu Iraka.

Republikanska senatorica Susan Collins podsjetila je da su vojna pojačanja slana u Irak i ranije te da nisu dovela do uspjeha, te da se kriza može riješiti jedino političkim dogovorom iračkih frakcija. Rezolucija koju su sinoć predložili senatori iz obje stranke nema obvezujuću snagu – jer je predsjednik vrhovni zapovjednik vojske. No, kako je rekao demokrat Ben Nelson, rezolucija je poruka Bijeloj kući da 'razmotri druge opcije'.

XS
SM
MD
LG