Linkovi

'Postupno povlačenje iz Iraka' - posljedica pobjede demokrata?


Ohrabreni izbornim pobjedama kojima su dobili većinu u Zastupničkom domu i Senatu demokrati na Capitol Hillu pripremaju svoj zakonodavni dnevni red za slijedeću godinu. Promjena u Kongresu mogla bi se odraziti i na američku vanjsku politiku, poglavito rat u Iraku.

Premda na kongresnim izborima u sredini predsjednikovog mandata tradicionalno dominiraju unutarnjo-politička pitanja, na prošlotjedne kongresne izbore najviše je utjecala vanjska politika. Ankete javnog mnijenja pokazivale su da su izbori uvelike referendum o vladi predsjednika Busha i njenoj politici prema Iraku.

Premda su demokrati podijeljeni po pitanju Iraka, vodeći članovi Demokratske stranke na Capitol Hillu pozivaju na postupno američko povlačenje kako bi Iračani preuzeli veću odgovornost za sigurnost i stabilnost njihove zemlje. Senator Carl Levin, demokrat iz Michigana, koji bi trebao postati predsjednik senatskog Odbora za oružane snage je nedavno izjavio: "Većina demokrata dijeli stav da bismo trebali izvršiti pritisak na Bijelu kuću kako bi počela s postupnim prerazmještanjem američkih snaga iz Iraka, u roku od četiri do šest mjeseci. Tako bismo dali do znanja Iračanima da nećemo ostati zauvijek te da oni moraju učiniti neophodne političke kompromise kako bi se sačuvao Irak kao nacija. Mi ne možemo sačuvati Iračane od njih samih."

Administracija predsjednika Busha zabrinuta je da bi povlačenje prije stabilizacije zemlje moglo dovesti do toga da država ima neefikasan upravni aparat te bi zbog toga mogla postati utočište terorista i prijetnja regiji. Evo što je o tome rekao predstojnik Ureda predsjednika Busha, Josh Bolton: "Ne mislim da moramo dodatno pritisnuti Iračane kako bismo im pomogli u onome što već čine. Svi govorimo da Iračani moraju poduzeti dodatne korake i staviti situaciju pod kontrolu. Oni su suverena vlada i tako ih trebamo tretirati. No isto tako, trebamo im dati podršku potrebnu za uspjeh."

Nakon poraza njegove Republikanske stranke na izborima za Kongres predsjednik Bush je signalizirao spremnost da promjeni pristup prema Iraku: "Otvoren sam za bilo kakve ideje koje bi nam pomogle da ostvarimo naš cilj: pobjedu nad teroristima i osiguravanje uspjega iračke demokratske vlade."

U tom smislu, predsjednik Bush je na dužnost ministra obrane umjesto Donalda Rumsfelda imenovao bivšeg direktora CIA-e Boba Gatesa.

Što se drugih političkih pitanja tiče, demokrati bi mogli zatražiti od Bushove administracije da se prestane protiviti izravnim pregovorima sa zemljama popout Irana, Sjeverne Koreje i Sirije. Senator Joseph Biden, koji bi trebao postati predsjednik senatskog Odbora za vanjsku politiku, odavno tvrdi da je nevoljkost američke vlade da razgovara s Iranom i Sirijom naškodilo naporima za okončavanje nasilja u Iraku.

XS
SM
MD
LG