Linkovi

McCain predlaže slanje pojačanja u Irak; Kissinger tvrdi da je pobjeda 'nemoguća'


Republikanski senator John McCain smatra da bi u Irak trebalo poslati dodatne američke snage, kako bi se stabilizirala situacija a i osigurala vojna pobjeda Sjedinjenih Država u ovom sukobu.

U intervjuu za televizijsku mrežu ABC, John McCain – koji je prije nekoliko dana najavio kandidaturu za predsjedničku nominaciju svoje stranke na izborima 2008. – je rekao da bi američki poraz u Iraku imao katastrofalne posljedice – jer bi njime teroristi bili dodatno ohrabreni, a regija bi se još više destabilizirala.

Sjedinjene Države u Iraku imaju oko 141 tisuću vojnika.

John McCain nije izjavio kolika bi, po njegovom mišljenju, trebala biti jačina američkog kontingenta. John McCain je bio početkom sedamdesetih ratni zarobljenik u Vijetnamu, nakon što je njegov zrakoplov oboren nad tom zemljom.

Demokrati su jučer, u nedjeljnim političkim kontakt-emisijama, također izrazili svoja mišljenja o Iraku. Novi čelnik demokratske većine u Zastupničkom domu Steny Hoyer izjavio je da Sjedinjene Države ne raspolažu s dodatnim snagama koje bi mogle biti poslane u Irak kao pojačanje. Kongresmen Hoyer je rekao da je Amerika u Iraku već postigla svoj ciljeve – zbacivanje Saddama Husseina i stvaranje okružja u kojem bi mogla niknuti demokracija.

Zapovjednik američkih snaga na Srednjem istoku general John Abizaid izjavio je na jednom svjedočenju u Senatu da je najbolje da se razina vojne nazočnosti u Iraku za sada ne mijenja.

Demokratski kongresmen Charles Rangel izjavio je u jednom televizijskom intervjuu da će se založiti za ponovno uvođenje vojne obaveze, za sve mlade Amerikance – kako bi se popunile oružane snage.

******

Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger izjavio je u intervjuu za britanski BBC da smatra da će Sjedinjenim Državama u Iraku biti nemoguće ostvariti vojnu pobjedu.

Henry Kissinger je rekao da američka vojska ne može zajamčiti da će iračke vlasti – u dogledno vrijeme - uspostaviti svoj mandat u cijeloj zemlji te da će im poći za rukom da okončaju vjersko nasilje. Henry Kissinger je međutim upozorio na opasnosti koje su povezane s povlačenjem američkih snaga po brzom postupku – čemu se bivši čelnik američke diplomacije protivi.

Henry Kissinger je bio kreator američke vanjske politike za vrijeme sukoba u Vijetnamu, za vrijeme administracije predsjednika Richarda Nixona.

Kissinger se u vezi Iraka založio za održavanje međunarodne konferencije, koja bi – kako je rekao – odredila put za postizanje napretka. Na njoj bi, prema Kissingeru, trebale sudjelovati stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, Iraku susjedne zemlje te zemlje regije koje imaju interes u ishod ovog sukoba.

******

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch tvrdi da suđenje bivšem iračkom diktatoru Saddamu Husseinu – koji je nedavno u Bagdadu osuđen na kaznu vješanjem – nije bilo pravedno. Human Rights Watch smatra da zbog toga Saddam ne bi trebao biti pogubljen.

Saddam Hussein i dvojica njegovih suoptuženika osuđeni su za ubojstva oko 150 mještana jednog šijitskog mjesta, 1982. godine. Kraj mjesta Dujail, Saddamove su sigurnosne službe navodno otkrile zavjeru da se izvrši atentat na šefa države, te je za odmazdu ubijeno više od stotinu ljudi.

U vezi nedavno okončanog prvostupanjskog suđenja bivšem iračkom diktatoru, Human Rights Watch posebno kritizira iračke suce, za koje tvrdi da su bili pod stalnim pritiskom iračkih vlasti. Predsjednik sudskog vijeća – prema tvrdnji ove organizacije sa sjedištem u New Yorku – nije bio nepristran. Osim toga, oko polovica svjedoka nije se pojavila u sudnici već su iskaze dali neizravno, ali ih obrana nije imala prilike podvrgnuti ispitivanju.

Autor izvješća Human Rights Watcha, Nahal Bhuta, kritizira Sjedinjene Države zbog njihova inzistiranja da se Saddamu sudi u okviru iračkog pravosudnog sustava. Stručnjak Human Rights Watcha smatra da su u procesu trebali sudjelovati i strani pravni stručnjaci.

******

Sirijski ministar vanjskih poslova je obećao podršku svoje zemlje vladi Iraka, te je pozvao na povlačenje stranih snaga iz te arapske zemlje. Sirijski šef diplomacije jučer je posjetio Bagdad, gdje se susreos iračkim kolegom.

Sirijski ministar Wald al-Mualem izjavio je da njegova zemlja osuđuje terorističke akcije u Iraku, ali se i zauzeo za povlačenje američke vojske, jer bi se time – kako je rekao – okončalo i vjersko nasilje.

Inače, i jučer je u Iraku bilo dosta nasilja – javlja se da je u nizu pobunjeničkih napada širom zemlje poginulo najmanje 50 ljudi, a otet je i zamjenik ministra zdravstva. U Bagdadu, u eksploziji nagazne mine, poginuo je jedan američki vojnik.

XS
SM
MD
LG