Linkovi

Predsjednik George Bush 'otvoren za sve prijedloge Demokratske stranke u vezi Irakom'


Predsjednik George Bush izjavio je da je otvoren za sve prijedloge Demokratske stranke u vezi s politikom u Iraku – ako je cilj prijedloga postizanje pobjede i uspostavljanje stabilne i demokratske vlasti u toj arapskoj zemlji.

Demokrati su na ovotjednim izborima za Kongres osvojili većinu u oba doma zakonodavnog tijela – Zastupničkom domu i Senatu.

Predsjednik i drugi dužnosnici američke vlade jučer su nastojali uvjeriti iračku javnost i njezine političare da će Sjedinjene Države – bez obzira na promjene u Kongresu – nastaviti svoju misiju.

U međuvremenu, u Iraku se nastavlja val nasilja – jučer je u nekoliko napada u Bagdadu i izvan njega poginulo najmanje 16 osoba. U središtu Bagdada, u eksploziji automobila bombe poginulo je najmanje šest osoba.

Situaciju u Iraku komentirao je jučer i ministar obrane Donald Rumsfeld koji je prekjučer najavio ostavku i skori odlazak s čela Pentagona. Rumsfeld je rekao da je invazija na Irak bila uspješna, no da se nakon toga situacija pogoršala te da se napredak u Iraku 'ne postiže dovoljno brzo'.

******

Demokratska je stranka i službeno osvojila većinu u Senatu Sjedinjenih Država. To se dogodilo nakon što je republikanski senator iz Virginije, George Allen, priznao poraz u izbornoj utrci protiv izazivača, demokrata Jima Webba.

Ova je izborna utrka bila posebno neizvjesna i Jim Webb je pobijedio sa svega nekoliko tisuća glasova razlike te su glasački listići bili dva puta provjeravani.

Demokratska stranka osvojila je većinu u oba doma Kongresa, nakon što je 12 godina bila u oporbi na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država. Na političkom skupu koji je jučer održan u Washingtonu, čelnik demokrata u Senatu, Harry Reid, izjavio je da su 'izbori pokazali da građani žele promjene'. Reid se posebno založio za promjene u politici prema Iraku.

Zastupnica Nancy Pelosi – koja će u siječnju kada počne novi saziv Kongresa postati prva žena u američkoj povijesti na čelu donjeg doma Kongresa – sastala se jučer s predsjednikom Bushom. Predsjednik je čestitao demokratima na izbornoj pobjedi, pozvavši obje stranke da ostave svoje razmirice po strani te da surađuju na rješavanju glavnih nacionalnih problema.

XS
SM
MD
LG