Linkovi

Zašto su demokrati pobijedili, a republikanci izgubili?


Demokratska je stranka jučer izabrala svoje čelništvo u dva doma Kongresa, Zastupničkom domu i Senatu, u kojima po prvi put u 12 godina ima većinu. Post-izbornu američku scenu za Glas Amerike analizira nekoliko novinara i političkih stručnjaka.

Demokrati su pobijedili na nedavnim izborima ne zato što se glasačima strašno svidio njihov program, već zato što su bili srditi na republikance - kaže Charles Cook, jedan od najutjecajnijih američkih političkih analitičara. On dodaje da je na izborima u sredini predsjedničkog mandata 'uvijek netko kažnjen', ta da je glavni motiv glasača – ljutnja na stranku na vlasti, a to su ove godine bili republikanci.

Ove godine glavni razlog za srdžbu bio je Irak te skandali na Capitol Hillu, u kojima je sudjelovalo nekoliko republikanaca. Chuck Todd, urednik političke publikacije Hotline objašnjava: "Ovi su izbori predstavljali osvetu neovisnih glasača. Oni su jednostavno 'dali otkaz republikancima'. I zbog toga demokrati moraju biti oprezni – republikanci su dobili otkaz, ali to ne znači da glasači imaju ogromno povjerenje u demokrate."

Republikanska stranka analizira razloge poraza. Richard Armey, bivši član republikanskog vodstva u Zastupničkom domu o tom je nedavno rekao: "Republikanci u Kongresu već neko vrijeme nisu bili na pravom putu. Naši pristaše širom zemlje razočarani su, najviše rastrošnošću Kongresa."

No, neki konzervativni aktivisti naglašavaju da su mnogi republikanski zastupnici izgubili vrlo malom razlikom glasova, te da su na izborima pobijedili mnogi konzervativni demokrati koji su – po svojim načelima – sličniji republikancima nego prosječnom demokratu.

Zbog toga, prognozira se da će Demokratska stranka u Kongresu predlagati umjerena zakonska rješenja. Dopisnik tjednika Newsweek iz Bijele kuće Richard Wollfe kaže: "Demokrati neće predložiti nekakav revolucionarni program. Njima je bilo najviše stalo do toga da osvoje vlast u Kongresu. Da bi je zadržali, kandidirat će na političke položaje različite ljude, različitih usmjerenja."

Bivši glasnogovornik Bijele kuće za mandata predsjednika Billa Clintona Mike McCurry izjavio je da su demokrati pobijedili zato što su 'proširili' svoj program, tako da je on sada dopadljiv i milijunima neovisnih glasača. Također, Demokratska je stranka imala vrlo kvalitetne kandidate na lokalnoj razini, na izborima za guvernere saveznih država – rekao je Mike McCurry.

XS
SM
MD
LG