Linkovi

U Pentagonu početak prijelaznog razdoblja


Najavljeni odlazak dugogodišnjeg američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda, označava i početak prijelaznog razdoblja u tom ministarstvu i američkoj obrambenoj politici, osobito kada je u pitanju Irak.

Posljednjih mjeseci sve veći broj političkih komentatora i članova Kongresa poziva na promjene u američkoj strategiji u Iraku. Tijekom nedavne kampanje za kongresne izbore predsjednik Bush je insistirao na tome da će Amerika «…ostati pri istoj politici prema Iraku…» te je optužio Demokratsku stranku da želi primijeniti politiku «…prekini i bježi…».

No, u kasnijem dijelu kampanje, čak je i predsjednik morao odbaciti takvu retoriku, kada je postalo jasno da će se zbog sve većeg nasilja u Iraku nešto morati i mijenjati. Ta evolucija u njegovom stavu kulminirala je u nizu sastanaka koje je imao prošlog tjedna, osobito kada je najavio da Donald Rumsfeld odlazi s mjesta ministra obrane:

«Nakon niza razgovora ministar Rumsfeld se složio da je sada pravo vrijeme za novo čelništvo u Pentagonu.»

Predsjednik je najavio da će nominirati negdašnjeg direktora Središnje obavještajne agencije CIA-e, Roberta Gatesa, za novog ministra obrane. Gates je bio i član dvostranačkog panela koji je upravo okončao analiziranje američke politike prema Iraku. Analitičar Lawrence Korb, iz Centra za obrambeno informiranje, kaže da Gates-ov odabir signalizira da je predsjednik spreman prihvatiti neke od novih ideja glede Iraka:

«Bob Gates je prije godinu dana odbio ponudu da bude direktor krovne, nacionalne, agencije obavještajnih službi. Moj je osjećaj da je razlog za odbijanje tog posla bio to što je mislio da neće doći do promjena. Isto tako, ne bi ni sada preuzeo posao ministra obrane da ne smatra da će do promjena ipak doći.»

Objavljujući promjene u obrambenoj politici, predsjednik Bush je rekao da je želio dobiti nove ideje i svježe perspektive za ono što je nazvao ključnim razdobljem u ratu protiv terorizma. Govoreći u Bijeloj kući Robert Gates je govorio o svom viđenju što treba učiniti u pokušaju spašavanja američke misije u Iraku:

«Sjedinjene Države vode rat u Iraku i Afganistanu. Mi se borimo protiv terorizma diljem svijeta i sučeljavamo se s drugim ozbiljnim izazovima po mir i našu sigurnost. Vjerujem da će rezultat ovih sukoba oblikovati naš svijet u nadolazećim desetljećima.»

Analitičarka Zaklade Heritage, Mackenzie Eaglen, kaže da Gates može biti dobro pozicioniran da se uhvati u koštac s izazovima ukoliko njegova nominacija za ministra obrane bude potvrđena u Kongresu. Istaknuo je njegovo iskustvo dok je bio na čelu CIA-e te činjenicu da je Gates u CIA-i prošao sve faze prije nego je postao njenim direktorom.

«On je u CIA-i sve prošao i mislim da mu to može biti vrlo korisno. Vi, također, morate razumjeti ljude kojima ste pretpostavljeni, njihove izazove u ispunjavanju zadaća koje ste im vi strateški odredili. Mislim da je to od pomoći.»

Gospođa Eaglen, inače, smatra da će Gates morati poraditi na tome da zamijeni Rumsfleda jer je, kako kaže, Rumsfeld uspostavio gotovo «kult ličnosti» koji je prožimao čitavo ministarstvo. U samom Pentagonu, pak, kažu – mi nastavljamo naš posao bez obzira tko je na čelu, jer naši su vojnici u ratu. Kada novi ministar obrane dođe u Pentagon vjerojatno će htjeti uvesti neke promjene, ali strateški ciljevi predsjednika Busha u Iraku i drugdje u ratu protiv terorizma, vjerojatno, se neće mijenjati.

XS
SM
MD
LG