Linkovi

Koliko će 'zeleniji' biti novi saziv američkog Kongresa?


Iako ekološka pitanja nisu bila prominentna na nedavnim američkim izborima, zaštita okoliša imat će u Kongresu Sjedinjenih Država više pristaša nego prije.

Izborni program Demokratske stranke - koja nakon ovih izbora ima većinu i u Zastupničkom domu i u Senatu – sadrži i nekoliko ekoloških ciljeva. To su razvoj alternativnih izvora energije, prekid ovisnosti o uvoznoj nafti, te oštrije ograničavanje ispuštanja stakleničkih plinova, koji se dovode u vezu s globalnim zatopljavanjem.

Gene Karpinski, direktor ekološke organizacije League of Conservation Voters, kaže da je zaštita okoliša jedna od 'pobjedničkih tema' netom završenih izbora: "Što je djelomično povezano sa sve skupljim benzinom. Ljude su srdile visoke cijena, te s njima povezani rekordni profiti naftnih kompanija. Djelomično, Amerikanci su ljuti kada vide da političari uzimaju novac od lobista koji rade za naftnu industriju, a potom toj naftnim kompanijama dijele državnu pomoć, u obliku raznih povlastica. I na kraju, glasačima smeta što ovisimo o naftni iz inozemstva, a brine ih i globalno zatopljavanje."

Posljednjih šest godina – s republikancima u oba doma Kongresa te u Bijeloj kući – ekološke su organizacije bile u defanzivi. Sada kada će u Kongresu dnevni red određivati demokrati, ekolozi predviđaju znatne promjene u nacionalnim prioritetima.

Cathy Duvall iz organizacije Sierra Club očekuje značajne pomake u zakonodavstvu već u prvih tri mjeseca 'demokratskog Kongresa': "Demokrati su najavili da će raditi na čišćoj, zelenijoj i jačoj Americi, i to tako što će smanjiti nacionalnu ovisnost o uvoznoj nafti i plinu. Novac koji bi se time uštedio investirao bi se u nove tehnologije na području energetike."

Međutim, Myron Ebell iz Instituta Comptetitive Enterprise – think-tanka koji sa skepsom gleda na ekološki pokret i njegove tvrdnje o globalnom zatopljavanju – prognozira da Kongres na polju očuvanja okoliša neće mnogo postići. 'Iz Kongresa odlaze mnogi pristaše ekološkog programa, umjereni republikanci, a dolaze konzervativni demokrati, kojima ta pitanja nisu primarna' – kaže ovaj američki stručnjak.

XS
SM
MD
LG