Linkovi

'Dio političke igre, a ne stvarna prijetnja' - američki studenti o ideji da se obnovi obavezni vojni rok


U jutrošnjim izdanjima američkih dnevnika dosta je reakcija na prijedlog demokratskog kongresnika Charlesa Rangela da se ponovno uvede obavezni vojni rok, koji je u Americi ukinut 1973. godine.

Dnevnik Seattle Post-Intelligencer piše da studenti kongresmenov prijedlog shvaćaju kao 'dio političke igre', a ne kao stvarnu prijetnju. Bez obzira na političku orijentaciju i mišljenje o ratu u Iraku, većina američkih sveučilištaraca vojni rok smatra staromodnom idejom koja sasvim sigurno neće zaživjeti.

No, mnogi razumiju Rangelovo mišljenje da bi obavezna vojna služba za sve mlade ljude bila dobar način da se spriječi rat. 'Bushove kćerke nisu u Iraku' – primjećuje jedna studentica sveučilišta De Paul u Chicagu, ukazujući na statistike da su novaci dragovoljci najčešće mladići i djevojke iz siromašnijih slojeva, ili s juga zemlje ili pak iz crnačkih i hispaničkih enklava u američkim gradovima.

S vojne točke gledišta, kaže jedan student-republikanac, obavezni vojni rok je besmislica – vojsci ne trebaju nemotivirani borci koji se protive ratu, koji će joj biti samo teret. 'Ne bih volio da na bojištu bilo tko o meni ovisi' - kaže ovaj budući povjesničar.

Profesor političkih znanosti na jednom koledžu u saveznoj državi Maine kaže da je dobro da se o ovoj temi raspravlja – jer zaista, kaže on – 'kada bi djeca političara i vladinih dužnosnika išla u vojsku, možda se ne bi tako često ratovalo'.

Dnevnik Washington Post piše o reakciji političara na prijedlog o uvođenju obaveznog vojnog roka. Ideju kongresmena Charlesa Rangela na Capitol Hillu, u Kongresu Sjedinjenih Država, nije podržao nitko od njegovih kolega – piše washingtonski list.

Niz zastupnika ukazuje na činjenicu da se u oružane snage dragovoljno javlja očekivani broj novaka. Demokrati kažu da ova ideja uopće neće biti na dnevnom redu u proljeće kada počne novi saziv Kongresa.

Washingtonski list navodi i mišljenje jednog od najuglednijih crnačkih političara u zemlji, Jesseja Jacksona koji navodi da mladi iz siromašnijih slojeva odlaze u vojsku i zbog toga što je fakultet sve skuplji, a posao u industriji – sa srednjom školom - sve je teže naći.

Čelnica demokrata u Kongresu Nancy Pelosi izjavila je da provokativna ideja njezinog kolege Rangela ukazuje na činjenicu da bi teret rata trebali jednakomjernije podijeliti svi društveni slojevi.

XS
SM
MD
LG