Linkovi

'Da je vojska obavezna za sve, ne bismo bili u Iraku' - kongresnik traži povratak obavezne vojne službe


Charles Rangel, član Demokratske stranke koji u Zastupničkom domu predstavlja jedan izborni okrug iz New York Cityja, najavio je da će u Kongresu predložiti izglasavanje zakona o ponovnom uvođenju obavezne vojne službe za sve mladiće.

Obavezna vojna služba je u Americi ukinuta 1973. i od tada se oružane snage isključivo popunjavaju dragovoljcima.

Charles Rangel – veteran rata u Koreji, koji se vodio prije više od pedeset godina – izjavio je jučer u jednom televizijskom intervjuu da se američka vojska danas popunjava jedino ljudima iz redova 'siromašnih i nezaposlenih'. Dodao je da vlada predsjednika Busha ne bi 2003. izvršila invaziju na Irak, da su oružane snage bile popunjene mladim ljudima iz svih slojeva – odnosno da je postojala obavezna vojna služba.

Čelništvo Rengelove Demokratske stranke reagiralo je na ove izjave, ustvrdivši da uvođenje obavezne vojne službe nije na dnevnom redu novog saziva Kongresa, koji počinje u siječnju. Buduća predsjedateljica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi rekla je da se ona protivi uvođenju obavezne vojne službe.

Na Rengelovu je izjavu reagirao i republikanski senator Lindsay Graham, iz savezne države Južna Karolina, koji je rekao da američke oružane snage – ako je to potrebno – mogu nove regrute unovačiti nudeći im bolju novčanu kompenzaciju za njihovu službu.

XS
SM
MD
LG