Linkovi

Što Iračani misle o američkom angažmanu u njihovoj zemlji?


U serijalu o javnoj diplomaciji danas prilog iz Iraka. Vecina Iracana vjeruje da su Sjedinjene Države bile u pravu kad su povele rat za zbacivanje bivšeg diktatora Saddama Husseina. No, Iracani takoder vjeruju da su Amerikanci bili naivni u naporima da obnove Irak, te da su neki kasniji postupci americkih vojnika nanijeli trajnu štetu imidžu Amerike, kao zemlje predvodnice u zaštiti ljudskih prava.

Kurdski clan iracke nacionalne skupštine, Mahmud Othman, kaže da vecina Iracana smatra americko zbacivanje Saddama Husseina - 'odgovor na njihove dugogodišnje molbe'. "Kad je Saddam Hussein zbacen svi su bili veoma sretni jer je život pod njim bio nocna mora. Teško da se može pronaci bilo koji slican režim; Amerikanci su tu obavili dobar posao" - kaže Mahmud Othman.

On tvrdi da je prije rata vecina Iracana imala pozitivno mišljenje o Americi, vjerujuci da Sjedinjene Države imaju moc ne samo da pobjede u ratovima nego i da donesu mir i prosperitet.

U anketi Glasa Amerike, u kojoj je sudjelovalo više desetaka Iracana, sudionici su tvrdili da su i dalje zahvalni za zbacivanje Saddama Husseina.

No izgleda da je dio dobre volje prema Sjedinjenim Državama - nestao. Salim Mohamed, po profesiji ucitelj, a vjerom sunit, današnji posvemašnji kaos i krvoprolice smatra rezultatom "americkog prevelikog samopouzdanja", kao i cinjenice da 'Amerika nije imala plan za poslijeratnu situaciju'. "Amerikanci nisu obavili posao na ispravan nacin. Ponekad se pitam zašto uopce postoje te njihove sofisticirane obavještajne službe…Oni su samo planirali kako zbaciti Saddama Husseina. To je doprinjelo pogreškama te stvaranju, na žalost, sve veceg broja neprijatelja, medu samim Iracanima" - kaže Salim Mohamed.

Iracani vjeruju da pobuna u zemlji jaca zbog toga što Sjedinjene Države nisu bile u stanju brzo uspostaviti javnu sigurnost i osigurati funkcioniranje kljucnih komunalnih usluga.

Broj žrtava na americkoj strani raste. Gradane pak smeta što se prema njima mnogi Amerikanci odnose - kako kažu "omalovažavajuce i neprijateljski". Mahmut Othman, kurdski clan iracke skupštine, smatra da je pobuna stvorila pogodno tlo za pretjerane reakcije na objema stranama: "Razumijemo americko žrtvovanje i žrtve. Žao nam je zbog njih. Ja razumijem što prolazi kroz glavu americkog vojnika. Naravno da je on nervozam, da ne vjeruje Iracanima. No neke su probleme Amerikanci sami sebi stvorili. Na primjer, zbog nacina na koji pretražuju kuce, na koji privode ljude, te nacina na koji se ophode prema njima" - kaže Othman.

Pogoršavanju americkog imidža medu Iracanima pridonijele su i fotografije iz zatvora Abu Ghraib na kojima se vidi kako americki vojni zatvorski cuvari zlostavljaju zatvorenike. General-bojnik William Webster, zapovjednik je trece pješacke divizije koja predvodi koalicijske snage u podrucju Bagdada. On priznaje da su "ozbiljne pogreške" zasjenile dosta pozitivnog posla koji americki vojnici obavljaju na obnovi infrastrukture i uvježbavanja irackih snaga.

General Webster kaže da zapovjednici naporno rade kako bi unaprijedili odnose americke vojske s Iracanima: "Oduvijek smo govorili da ne smijemo stvarati nove neprijatelje. To je jasna namjera naših zapovjednika. Moramo nastaviti podsjecati naše vojnike na ispravno ponašanje te ih upoznati s pravilima i tehnikama koje ce im omoguciti da ispune misiju, budu zašticeni i ne stvore nove neprijatelje."

U izvješcu jedne nevladine agencije koje je narucio ministar Rumsfeld, a objavljeno je u rujnu prošle godine, americki celnici se pozivaju da ucine više kako bi se lracani ali i javnost u drugim zemljama uvjerili da su Sjedinjene Države u ratu s teroristima, a ne obicnim muslimanima. U tom izvješcu stoji da je jedini ucinkoviti nacin za nošenje s terorizmom - eliminiranje okruženja koje stvara teroriste.

XS
SM
MD
LG