Linkovi

Bush: 'Povratak američkih vojnika nakon završetka obuke iračkih snaga'


Predsjednik Bush nastavlja s naporima da preusmjeri pažnju americke javnosti na njegove planove za uspjeh u Iraku, nakon što su ankete pokazale da podrška za rat u Iraku pada. Demokrati kažu da je predsjednik pocinio brojne greške u Iraku i time ucinio Ameriku manje sigurnom nego prije.

Predsjednik Bush je u svojem redovitom tjednom obracanju naciji putem radija naznacio glavne teme dolazeceg govora naciji, zakazanog za utorak, na prvu obljetnicu prijenosa suvereniteta u Iraku. "Da bih obilježio ovaj povijesni datum, otputovat cu u Fort Bragg u Sjevernu Karolinu, gdje cu u tamošnjoj marinskoj bazi našim vojnicima i našem narodu održati govor o našoj misiji u Iraku, o tome zašto je ta misija i dalje važna za našu domacu sigurnost, te o našoj strategiji za pobjedu. Vojni dio te strategije usmjeren je na poraz terorista i na daljnju pomoc Iracanima u njihovim nastojanjima da preuzmu vecu odgovornost za obranu svoje slobode. Prizori iz Iraka koje vidimo na televiziji tužni su podsjetnici da su neprijatelji slobode u Iraku okrutni ubojice, kojima ljudski život ne znaci ništa," rekao je.

Dužnosnici Bushove administracije sve su zabrinutiji zbog utjecaja tih prizora na televiziji na americko javno mnijenje. Najnovija anketa koju su proveli dnevnik "New York Times" i televizijska mreža CBS pokazuje da samo 37 posto Amerikanaca podržava predsjednikove poteze u ratu u Iraku, dok je u sijecnju predsjednik na tom polju uživao podršku 45 posto Amerikanaca.

Bush je dodao je ovo kriticni trenutak za testiranje nacije, dok teroristi pokušavaju zastrašiti i Amerikance i Iracane, u nadi da ce natjerati americke snage na povlacenje, prije nego što njihova misija bude dovršena. "Teroristima je cilj slomiti volju Amerike i irackog naroda, prije nego što zaživi demokracija," kazao je.

Predsjednik se u svojim novim nastojanjima da zadobije vecu podršku za svoje planove u Iraku vratio svojoj tvrdnji o vezi izmedu teroristickih napada na New York i Washington 11. rujna 2001. i invazije usmjerene na svrgavanje Saddama Husseina. Prema njegovim rijecima, Amerika je krenula u rat jer je bila napadnuta, te je i danas u ratu jer još uvijek ima onih koji žele nanijeti zlo Americi.

U demokratskom odgovoru, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Zbigniew Brzezinski izjavio je da je rat u Iraku ucinio Ameriku manje sigurnom, te da je pretvorio Irak u – kako je rekao – najefikasniji svjetski logor za obuku terorista. "Ovaj se rat vodi nekompetentno sa strateške i takticke tocke gledišta. Dvije godine nakon pocetka rata, Amerika je izoliranija nego ikada prije i predmet je nezapamcenog nepovjerenja medunarodne javnosti," rekao je.

Brzezinski, koji je služio u administraciji predsjednika Cartera, dodao je da Amerikanci zaslužuju iskreno objašnjenje o tome kako su se americke snage našle u Iraku i realisticnu definiciju uspjeha u ratu koji, kako je rekao, prijeti da se pretvori u živo blato. "Domoljublje i ljubav prema svojoj zemlji ne traže beskrajne žrtve od strane naših vojnika u ratu koji se opravdava parolama. Da bismo osigurali da naša zemlja bude sigurna i zašticena, dužnost nam je postaviti pitanje – kako smo došli do ove tocke i kamo cemo dalje," izjavio je.

Brzezinski je dodao da bi predsjednik Bush morao jasno i uvjerljivo objasniti što treba postici prije nego što americke snage budu mogle napustiti Irak. Tijekom nedavne tiskovne konferencije s irackim premijerom Ibrahimom al-Jaafarijem, predsjednik Bush iskljucio je mogucnost postavljanja rokova za americko povlacenje iz Iraka, rekavši da bi to predstavljalo preveliki ustupak neprijatelju, koji bi u tom slucaju mogao jednostavno cekati da americki vojnici odu.

XS
SM
MD
LG