Linkovi

Predstavnici 80 zemalja raspravljaju o 'viziji i strategiji' za Irak


Kako pomoći iračkoj tranzicijskoj vladi i Iraku uopće, tema je međunarodne konferencije na razini ministara vanjskih poslova koja danas počinje u Bruxellesu.

Mobilizacija međunarodnih napora za sve vrste potpore iračkoj tranzicijskoj vladi osnovni je razlog sazivanja međunarodne konferencije o Iraku u organizaiji EU i SAD. Konferencija je na ministarskoj razini, na nju je pozvano osamdsetak zemalja i međunarodnih organizacija, nakon što su Iračani prihvatili zajedničku ponudu SAD i EU da im se, ukoliko to naravno žele, pomogne i na ovaj način.

Cilj je konferencije, objašnjeno je uoči današnjeg starta, na forumu najviših dužnosnika prezentirati prioritete nove iračke vlasti te podastrijeti, objašnjeno je, "viziju i strategiju" za ovo prijelazno razdoblje do idućih izbora krajem godine. Naravno, skup je idealna prilika za mobilizaciju međunarodne podrške tranzicijsoj vladi Iraka i njezinim institucijama.

Pripreman je izvjesno vrijeme a prethodila mu je nedavna, po svim tvrdnjama uspješna, turneja europske ministarske 'trojke' u Bagdad kada je i obavljena glavnina posla. Prema Rezoluciji 1546. UN-a, konferencija će se koncentirati na tri teme: politički proces, javni red i vladavinu zakona te ekonomske izazove obnove.

Konferenciju otvaraju predsjedavajući Ministarskim vijećem luxembourški šef diplomacije Jean Asselborn, američka državna tajnica Condoleezza Rice te glavni tajnik UN-a Kofi Annan. Skupu nazoči veoma brojna iračka delegacija. Sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar–Kitarović.

XS
SM
MD
LG