Linkovi

Bush: 'Neće biti određen rok za povlačenje iz Iraka'


Predsjednik Bush je izjavio da nece biti uspostavljen vremenski okvir za povlacenje americkih snaga iz Iraka. Danas se americki predsjednik susreo u Bijeloj kuci s irackim premijera Ibrahimom al-Jaafarijem. Dvojica celnika održala su potom zajednicku tiskovnu konferenciju, na kojoj je predsjednik Bush ustvrdio da je ovo "kriticni trenutak" za Irak i da postizanje napretka nece biti lako dok traje pobuna. Gospodin Jaafari se zhvalio Amerikancima što su stali na stranu Iraka i napomenuo da ovo nije "trenutak za posustajanje". Dvojica celnika su razgovarala o nastojanjima da se izradi nacrt novog ustava i o obuci irackih snaga sigurnosti.

U interviewu za Washington Post, gospodin al-Jaafari je rekao da su zajednicke americko-iracke ofenzive na dramatican nacin poboljšale sigurnosne operacije. Iracki premijer je izjavio kako želi da americke snage budu što prije u stanju napustiti Irak, medutim, upozorio je da bi odredivanje krajnjeg roka išlo na ruku teroristima.

Inace, glasnogovornik Bijele kuce Scott McClellan najavio je da ce se predsjednik Bush u utorak navecer, na godišnjicu prijenosa vlasti, putem televizije obratiti Amerikancima i održati govor o Iraku. Govor ce održati u vojnoj bazi Fort Bragg u Sjevernoj Karolini, a glasnogovornik je najavio da ce predsjednik biti vrlo konkretan o svojim planovima za daljnji americki angažman u Iraku.

XS
SM
MD
LG