Linkovi

Reakcije na predsjednikov govor u Kongresu podijeljene uzduž stranačkih linija


Reakcije u Kongresu na predsjednikov govor su podijeljene uzduž stranačkih linija. Republikanci hvale predsejdnika Busha zbog njegove odlučnosti. Pomoćnik vođe senatske većine Mitch McConnel izjavio je da je zadovoljan što predsjednik Bush ne mijenja politiku prema Iraku. "Naš posao u Iraku je pun izazova, međutim, to je plemeniti poduhvat, poduhvat u kojem se svaki dan postiže napredak – što je poruka koju mislim da je predsjednik Bush iznio vrlo jasno sinoć".

S druge strane demokrati kažu kako predsjednik nije iznio konkretne planove o tome kako će postići uspjeh u Iraku. Administracija nije bila pripremljena za pobunu i nije poslala dovoljno vojnika kako bi se stabilizirala situacija u zemlji i zaštitila granica sa Sirijom, odakle dolaze strani borci koji se pridružuju pobunjenicima.

Demokratski senator iz Rhode Islanda Jack Reed, koji je i član senatskog Odbora za oružane snage, osporio je predsejdnikovo objašnjenje zašto je došlo do invazije na Irak. "Predsjednik je nagovijestio da je pripremio vrlo složenu zamku kako bi namamio tisuće terorista u Irak tako da ih se tamo može uništiti, a ne na ulicama u Sjeidnjenim Državama. Zapravo mi smo ti kojim smo nepripremljeni ušli u složenu zamku ne očekujući pobunu".

Demokrati su također izrazili srdžbu što je predsjednik Bush ponovno povezao Irak s terorističkim napadima od 11. rujna, iako savezno povejrenstvo koje ih je istraživalo nije utvrdilo takvu vezu.

XS
SM
MD
LG