Linkovi

Bush posjetio ranjene marince


Predsjednik Bush obišao je marince ranjene u ratu u Iraku. Kako izvješćuje Scott Stearns, demokrati kažu da predsjednik ne čini dovoljno na zbrinjavanju vojnika koji se vraćaju iz borbi.

Predsjednik Bush obišao je ranjene marince u vojnoj bolnici u blizini Washingtona, nakon što je i sam prošao godišnji liječnički pregled. "Izvanredno je iskustvo sastati se s ovim izuzetno hrabrim ljudima, koji su očuvali svoju nadu i koji shvaćaju zašto služe svoju zemlju," rekao je.

Predsjednik je također razgovarao s obiteljima vojnika i sastao se s medicinskim osobljem bolnice, koje je nazvao ponosom cijele zemlje. U svojem tjednom obraćanju naciji putem radija, predsjednik je govorio o svojim zakonodavnim uspjesima u zadnjih nekoliko mjeseci, uključujući usvajanje novog paketa sredstava za financiranje američkih operacija u Iraku i Afganistanu.

"Zatražio sam neophodna sredstva za naše vojnike i Kongres ih je odobrio. Ponosno sam potpisao zakonsku mjeru koja našim snagama daje sredstva potrebna da vode i dobiju rat protiv terora," izjavio je.

Predsjednik Bush je kazao da američke snage šire slobodu diljem svijeta, jer su slobodne zemlje, kako je rekao, mirne zemlje. Amerika ostaje u ofenzivi protiv terorista, dodao je, jer, ako se budu borili protiv terorista u inozemstvu, Amerikanci se neće s njima morati suočiti na vlastitom tlu.

U redovitom demokratskom obraćanju javnosti, havajski senator Daniel Inouye izjavio je da predsjednik i republikanci u Kongresu ne čine dovoljno da bi pomogli vojnicima koji se vraćaju iz Iraka. Senat, u kojem većinu imaju republikanci, prošli tjedan je odgodio dovršavanje zakonskog prijedloga proračuna za obranu vrijednog 491 milijardu dolara da bi usvojio mjeru koja štititi proizvođače i prodavače oružja od tužbi vezanih uz zločine počinjene njihovim oružjem.

Senator Inouye kazao je da su republikanci pustili veterane da čekaju kako bi mogli učiniti uslugu snažnom lobiju pristaša slobodnog posjedovanja osobnog naoružanja. "Već godinama predsjednik i republikanci u Kongresu rječito govore o odavanju počasti našim snagama. Međutim, ovaj tjedan, kada se trebalo iskazati, njihovi su prioriteti bili ponešto drugačiji. Našli su vremena za specijalne interese, ali ne i dodatni dan ili sat da bi se pozabavili potrebama naših vojnika," izjavio je.

Senator Inouye, i sam veteran Drugog svjetskog rata, dodao je da je vojnike koji su se vraćali iz tog rata dočekala zemlja koja je ispunila zadano obećanje, osiguravši im zdravstvenu skrb, školarine za studij, profesionalno usavršavanje i stambeni smještaj. Kako je kazao, vojnici koji se vraćaju iz Iraka podjednako su se žrtvovali kao vojnici koji su služili u Drugom svjetskom ratu, no republikanci ih nisu jednako dočekali.

Senator Inouye izgubio je desnu ruku u travnju 1945, za što je, kazao je, dobio najbolju moguću zdravstvenu njegu koju mu je zemlja mogla osigurati. Inouye je dodao da bi vojnik koji se danas vraća iz Iraka s istom ozljedom bio otpušten iz bolnice za manje od godinu dana. "Amerikanci koji su služili u oružanim snagama ne bi trebali svake godine brinuti o svojoj zdravstvenoj skrbi. Naši vojnici na bojišnicama trebali bi imati sve što im treba," rekao je. ž

Senator Inouye izjavio je da bi Kongres trebao smatrati svoje vojnike glavnim prioritetom nacije.

XS
SM
MD
LG