Linkovi

Optimizam Bijele kuće i pesimizam Bagdada


Predsjednik Bush, dopredsjednik Cheney i drugi dužnosnici američke administracije već neko vrijeme nude optimističnu sliku razvoja situacije u Iraku premda je u valu nasilja u toj zemlji prošlog mjeseca ubijeno 80 američkih vojnika i više od 700 Iračana.

Kako piše Washington Post, ta razlika između optimizma Bijele kuće i pesimizma u Bagdadu proizlazi, ne samo iz Bushovog fokusiranja na privremene znakove dugoročnog napretka, nego i iz sve manjeg broja političkih opcija koje su mu na raspolaganju ako se pokaže da je pogriješio. Kurs koji je zauzeo, čak i ako se pokaže uspješnim, mogao bi donijeti još dosta smrtonosnih mjeseci, kažu analitičari.

Nakon nedavnog posjeta američkog kongresnog izaslanstva Iraku, demokratski senator Joseph Biden je izjavio: «Ideju da su pobunjenici u bijegu i da će se stvari uskoro preokrenuti nisam čuo od nikoga». Njegov republikanski kolega, Curt Weldon tvrdi da ministar obrane Donald Rumsfeld u drugi zavaravaju Amerikance po pitanju broja operabilnih iračkih vojnika te kaže da je upozorio predsjednika da se pozabavi pitanjem prekida sirijske i iranske podrške pobuni.

Bivši dužnosnik State Departmenta, David Phillips, vjeruje da je opasno kad američki dužnosnici počnu vjerovati vlastitoj propagandi. «Ne sumnjam da oni iskreno vjeruju da je Irak veliki uspjeh i važan korak naprijed u njihovoj strategiji širenja slobode. Međutim, ako pitate Iračane, oni imaju drugačije mišljenje.», tvrdi ovaj analitičar u Washington Postu.

New York Times piše da se republikanski čelnik u Senatu, Bill Frist, nalazi pred ključnim testom koji će pokazati može li povratiti svoj izgubljeni autoritet. Naime, neovisni analitičari, a i neki i saveznici vjeruju da je Fristov autoritet potkopan time što se sedam republikanskih senatora priključilo sedmorici demokrata u sporazumu oko glasovanja o Bushovim kandidatima za suce saveznog suda. Svega nekoliko dana kasnije, Frist je pretrpio još jedan udarac kada su demokrati blokirali glasovanje o Johnu Boltonu, kandidatu predsjednika Busha za američkog veleposlanika pri Ujedinjenim narodima, navodi New York Times.

XS
SM
MD
LG