Linkovi

"Sjedinjene Države nemaju vitalne interese na Balkanu" (20/6/02) - 2002-06-20


Sjedinjene Države nemaju vitalne interese na Balkanu – tvrdi profesor Sveučilišta Nacionalne obrane u Washingtonu Steven Meyer, zalažući se za postupno povlačenje iz tog područja. Govoreći o američkoj ulozi na Balkanu, on je jučer u institutu Woodrow Wilson takodjer izrazio mišljenje kako granice nisu vječne, te da ne treba isključiti njihovo mijenjanje.

Balkan i područje bivše Jugoslavije u proteklih desetak godina nikada nisu bili američki prioriteti i ostanak u tom području opravdan je uglavnom zbog opasnosti od terorizma, preciznije – “tranzitnog terorizma” – kaže profesor Meyer. To je područje imalo značaja uglavnom zbog kredibiliteta NATO-saveza, koji se po okončanju hladnog rata zatekao u situaciji u kojoj je svoj smisao potražio u širenju, te angažiranju na Balkanu – rekao je Meyers.

“Nemamo vitalne interese u tom području - izuzev terorizma, a to predstavlja veliki problem. … U tom dijelu svijeta terorizam je sada naš najvažniji zadatak. Najviše brinu oni teroristi koji su povezani za islamski terorizam u inozemstvu. Bilo da se to odvija preko takozvanih humanitarnih organizacija ili da je u pitanju izdavanje pasoša stranim teroristima.”

Profesor sveučilišta Nacionalne obrane Steven Meyer bio je jedini balkanski analitičar koji je jučer u institutu Woodrow Wilson govorio o ulozi Sjedinjenih Država na Balkanu. Pri tome je naglasio da njegove riječi ne odražavaju stajalište američke vlade, iako je nekoliko godina radio u Središnjoj obavještajnoj službi - CIA-i.

Njegovo je polazište da se danas na Balkanu nastavlja politika koja je vodjena stoljećima, a to je da velike sile odlučuju što je dobro za tamošnje narode. “Daytonski sporazum” smo mi htjeli, a ne tamošnje stanovništvo – tvrdi profesor Meyers – konstatirajući da je to samo zacementiralo etničke podjele. On se dalje založio za mogućnost mijenjanja granica. Spominjući pri tom da bi se to odrazilo na budućnost Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije.

“Predlažem da će morati doći do prekrajanja granica. Da budem potpuno iskren moram reči da se mora ispitati može li Makedonija opstati, pa i drugi dijelovi tog područja…. Može li opstati Kosovo?…Kad bih ja bio kralj koji odlučuje, istočni bi dio Republike Srpske pripojio Jugoslaviji, a o zapadnom bi se razgovaralo,” ocjenjuje ovaj stručnjak

Uz zalaganje za mijenjanja granica, koje bi odrazilo “volju stanovništva” - iako je izbjegao reči o kojem se stanovništvu, u kojem slučaju radi – profesor Meyers je rekao da je došlo vrijeme za povlačenje Sjedinjenih Država s Balkana. Ovo tim prije što je – kako je naglasio – “pogrešnu balkansku politiku” u Sjedinjenim Državama godinama krojila jedna manja, elitna skupina vanjsko-političkih stručnjaka.

XS
SM
MD
LG