Linkovi

Levitte: 'Europska unija je budućnosti svih država Balkana' (5/3/05) - 2005-03-04


Tijekom nedavnih događanja u Ukrajini Sjedinjene Države i Europa su, kako se čini, veoma uspješno surađivali međusobno se nadopunjujući. Suradnja s dvije strane Atlantika u širenju i učvršćivanju demokracije bila je tema razgovora s francuskim veleposlanikom u Washingotnu, Jeanom Davidom Levitteom s kojim je razgovarao Jaroslav Anders.

Francuskog ambasadora u Sjedinjenim Državama pitali smo mogu li Europa i Sjedinjene Države značajnije surađivati u zemljama Istočne Europe koje su ostale izvan Europske unije, te na Balkanu kojeg neki nazivaju “crnom rupom” Europe.

Jean David Levitte: Prije svega, Balkan nije crna rupa Europe. Istina, tijekom devedesetih vodio se veoma krvavi rat u Bosni, ali zahvaljujući inicijativama Europske unije, koje su podržale Sjedinjene Države, taj smo rat zaustavili. Potom se dogodio rat na Kosovu. Važno je upamtiti da smo surađivali kako bismo okončali ta dva rata, obnovili Bosnu i Hercegovinu, pronašli rješenje za Kosovo i čitavo područje Balkana. I danas smo tamo, zajedno s Amerikancima. Naši vojnici ostat će na Balkanu sve dok se ne pronađe i ne primjeni. Jasno je da je budućnost svih zemalja nastalih raspadom Jugoslavije unutar obitelji Europske unije. Trebat će vremena, trebat će provesti reforme, ali pogledajte, Hrvatska je sada na popisu zemalja koje će uskoro početi pregovore o članstvu, a druge će, nadam se, slijediti. Dakle, Balkan nije crna rupa. Situacija ostaje teška, sigurno će biti problema u nadolazećim mjesecima, ali odlučni smo da ih nadvladamo i da pomognemo ljudima te regije da ostvare bolju budućnost u miru i demokraciji te da se priključe Europskoj uniji.

Francuskog ambasadora u Wshingtonu pitali smo da ocijeni situaciju drugim zemljama Istočne Europe koje još nisu ušle u Europsku uniju.

Jean David Levitte: "Najprije čestitke građanima Ukrajine koji su uspjeli nametnuti održavanje slododnih i pravednih izbora. Naša uloga bila je marginalna. Bilo je fascinantno vidjeti čelnike regije koji su bili pozvani za pregovarački stol: poljskog predsjednika Kwasniewskog, litvanskog predsjednika Adamkusa, ali i Javiera Solanu. Što se drugih stvari tiče, Ukrajincima su otvorena vrata da se uključe u naše institucije. Europa je danas jedinstvena, a naš je cilj da ne izgradimo zidove unutar Europe, jedni između drugih. To uključuje i Rusiju. Ne želimo novu željeznu zavjesu bilo gdje u Europi i to treba imati na umu."

XS
SM
MD
LG