Linkovi

I nakon summita, EU bez srednjeročnog proračuna


Europski lideri stižu u četvrtak na summit od koga ne očekuju konačan dogovor o sadržaju srednjoročnog propračuna. Predsjedavajući Europskim vijećem Luxembouržanin Jean Claude Juncker je naime prognozirao, pozivajući se na sve što je čuo od šefova država ili vlada 24 članice, da neće biti dogovora o sadržaju srednjoročnog Unijinog proračuna 2007. – 2013. godine.

Možda se usuglasi financijski okvir, znači nađe sredina između traženja europske Komisije da na proračun ide 1.24 posto nacionalnog dohotka Unije, i prijedloga šest zemalja–unosnica u proračun da izdvajanja ne prijeđu jedan posto.

Što se raspodjele tiče, Britanci prijete vetom na svaki dogovor ukoliko im se dirne povrat proračunskog novca kojeg su pretplatili - odobren prije dva desetljeća i za posve drugačiju gospodarsku situaciju. Francuzi pak neće odustajati od subvencija poljoprivredi, čiji su najveći korisnik.

Izvjesno je da će se morati mijenjati količina potpore poljoprivrednim proizvođačima. Za poljoprivredu odlazi 43 posto proračuna. Međutim, poljoprivrednici čine tek četiri posto stanovništva Unije, a ostvaruju pet posto nacionalnog dohotka.

Koliko je ovo usaglašavanje pred summit frustirajuće najbolje ilustrira spontana izjava premorenog premijera Luxembourga. "S velikim ću olakšanjem posao predati Britancima" - rekao je Juncker.

Europska komisija predlaže privremeno zaustavljanje procesa ratifikacije ustavnog sporazuma, a računa se da će jedan od rijetkih dogovora biti jednogodišnje produženje roka ratifikacije.

Što se proširenja tiče, nije isključeno da ne bude ponavljanja kako se 'proces nastavlja' do li, i to možda, simbolične rečenice hrabrenja. U dugačkoj deklaraciji summita jedna je rečenica rezervirana za hrabrenje Zagreba na punu suradnju s Haagom. Na potrebu integracije zemalja zapadnog Balkana pozvali su u pismu adresiranom liderima njihovi prethodnici - Nijemac, Šveđanin, Belgijanac i Talijan: "Europa će preživjeti ustavnu krizu, no neće novu Srebrenicu" - ističu potpisnici, zalažući se za brže otvaranje europskih vrata državama regije.

Odgoda početka hrvatskih pregovora proširiti će ad hoc skupinu za procjenu suradnje Zagreba s Haagom. Luxembourški je ministar vanjskih poslova zamoljen da ostane nakon što njegova zemlja 1. srpnja preda predsjedavanje Unijom Velikoj Britaniji a u skupinu je pozvan predstavnik Finske.

XS
SM
MD
LG