Linkovi

Kako izbjeći 'crnu rupu' u Srbiji? (8/1/04) - 2004-01-07


Današnji Washington Post objavljuje komentar utjecajnog vanjskopolitičkog analitičara Mortona Abramowitza u vezi situacije na Balkanu, nakon pobjede radikala na izborima u Srbiji. “Obećanje da će se Srbija integrirati u Europu, očito nije bilo dovoljno da bi se potaknule promjene u toj zemlji. Ako Zapad i dalje bude odlagao rješanje političkih problema te regije, te ako nastavi s pogreškama u trokutu Srbija-Crna Gora-Kosovo, nastat će svojevrsna ‘crna rupa’, u kojoj će vladati ekstremni nacionalizam, kriminal i terorizam” – piše Morton Abramowitz.

Gdje je Zapad pogriješio? Prvo, Zapad je dao znatnu pomoći tamošnjim demokratima, a oni su malo što u posljednje tri godine postigli – smatra Morton Abramowitz, bivši čelnik Međunarodne zaklade za mir Carnegie. Drugo, Zapad griješi što inzistira na državnoj zajednici Srbije i Crne Gore. Treće, Europa i Amerika griješe u vezi Kosova. “Beograd se konačno mora pomiriti s realnošću da je srpski suverenitet na Kosovu stvar prošlosti. Zapad i danas hrani srbijanske iluzije u vezi buduće snažne uloge Srbije u toj pokrajini” – piše Morton Abramowitz.

On zaključuje da je “došlo je vrijeme da Srbiji zaista pomognemo. Treba nam jedinstveni pristup regiji koji će Srbiju reformirati, okončati pseudo-uniju Srbije i Crne Gore, a narodu Kosova omogućiti da upravlja samim sobom.”

XS
SM
MD
LG